Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tlačový zákon ako prvé využilo Mečiarovo HZDS!

Protest novín proti tlačovému zákonu
Protest novín proti tlačovému zákonu (Zdroj: ČTK)

Bratislava - Vládna ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara zrejme ako prvá na Slovensku využila nový tlačový zákon účinný od 1. júna, ktorý vyvolal ostrú kritiku medzinárodných organizácií a vydavateľov.

Denník Sme dnes napísal, že strana požiadala redakciu opraviť komentár, v ktorom sú podľa ĽS-HZDS nepravdivé informácie. Sme zatiaľ opravu napadnutého textu z pondelka 2. júna nevydalo, zverejnilo len samotnú žiadosť.

Ide o prvý známy prípad, keď sa niekto obrátil na noviny so žiadosťou o opravu alebo odpoveď podľa sporného zákona. Ten okrem iného zaviedol povinnosť zverejňovať reakcie politikov či iných čitateľov aj na pravdivé články. Dotknuté osoby sa môžu domáhať priestoru v novinách aj prostredníctvom práva na opravu.

List podpísaný ĽS-HZDS bol zaslaný z Trenčianskych Teplíc, kde býva Mečiar, 2. júna, teda v ten istý deň, keď vyšli prvýkrát noviny, na ktoré sa zákon vzťahoval.

"Nakoľko takmer celý článok je nepravdivý, žiadame podľa nového tlačového zákona (...) o nápravu chybných a nepravdivých údajov," píše sa v liste. Hovorkyňa ĽS-HZDS Monika Zakariásová Sme potvrdila, že ho poslala Mečiarova asistentka.

ĽS-HZDS reagovala v žiadosti na komentár, v ktorom si autor všímal doteraz neúspešnú snahu strany dosadiť svojho nominanta do vedenia Slovenskej informačnej služby. Komentátor sa tiež dotkol vyhlásenia jedného z poslancov ĽS-HZDS, podľa ktorého by prezident mal vrátiť do parlamentu novelu stavebného zákona, za ktorú hlasovali aj niektorí členovia hnutia.

V žiadosti strana uviedla v šiestich bodoch výpočet podľa nej v komentári nepravdivých údajov. Denník uznal, že jedinou chybnou informáciou bolo označenie poslanca Jána Kovarčíka za podpredsedu ĽS-HZDS.

Parlament odhlasoval tlačový zákon bez viacerých pripomienok opozície i vydavateľov začiatkom apríla. Vydavatelia a zástupcovia novinárov tvrdili, že obmedzuje slobodu slova, je plný sankcií voči novinárom a neprináša rozšírenie ich práv. Objavili sa tiež obavy, že zákon budú využívať predovšetkým politici a zahltia denníky rôznymi vyhláseniami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu