Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rodičovské dôchodky pôjdu do úzadia, prioritou sú 13. penzie! Pozrite sa, koľko dostanete podľa nových pravidiel

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Sen o rodičovských dôchodkoch z dielne bývalej vlády sa len po roku fungovania rozplýva v prach. Už od januára nového roka by sa tieto zdroje mali presunúť iným smerom. Cieľom novej vlády je aktívne podporovať 13. dôchodky v plnej výške priemernej penzie, ktoré by chceli seniorom doručiť už koncom budúceho roka.

archívne video

Erik Tomáš o jednorazovom príspevku pre dôchodcov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rodičovský dôchodok mal byť už v januári 2024 doručený približne miliónu penzistov. Príspevok schválený bývalou garnitúrou tak mal slovenským dôchodcom pristať na účte každý mesiac, a to za každé dieťa pracujúce na Slovensku. Snu exministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka však odzvonilo po tom, čo sa Ficova vláda rozhodla peniaze presmerovať do plných 13. dôchodkov.

Rodičovské dôchodky pôjdu do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Zmena systému je dvojsečným mečom

Ako informuje portál TV Noviny, v niektorých prípadoch môže legislatívna zmena slovenským penzistom pomôcť, vzniknú však aj prípady, pri ktorých dostanú dôchodcovia menej. Dnes dostane priemerný penzista 190 eur vo forme čiastočného 13. dôchodku. Deti pracujúce na Slovensku ale výrazne pomohli. Pokiaľ mal penzista dve deti zarábajúce priemernú mzdu, ročne si tak prilepšil o 437 eur, čo spolu vytvorilo pomoc vo výške 627 eur ročne.

Ak sa vládny návrh o 13. dôchodkoch stane realitou, penzisti tak prídu o rodičovský príspevok, naopak, obdržia 13. penziu vo výške priemerného dôchodku, teda 606 eur. V takomto prípade by tak penzista prišiel o 21 eur ročne.

Rodičovské dôchodky pôjdu do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Realita je teda taká, že po schválení návrhu by sa tak do výhody dostali penzisti, ktorí majú len jedno pracujúce dieťa. V opačnom prípade dôchodcovia, ktorí majú hneď viacero pracujúcich detí, začnú strácať. „Dôchodcovia, ktorí majú viac ako dve deti, dostanú po novom menej,“ tvrdí Martin Šuster, ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Pracujúce deti však budú môcť rodičom pomáhať aj naďalej, a to formou dvoch percent zo svojich daní, ktoré odovzdajú penzistom vo forme rodičovských dôchodkov. Suma rodičovského dôchodku však po tomto kroku rapídne klesne „Napríklad namiesto 36 eur mesačne na rodičovskom dôchodku to bude 40 eur ročne,“ priblížil ekonóm.

Viac o téme: 2% z daneErik TomášMinisterstvo práce a sociálnych vecí13. dôchodkyRodičovské dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu