Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nemocnice, ambulancie aj sestry majú od Dolinkovej viaceré očakávania

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (4)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sestry, nemocnice aj ambulantní poskytovatelia volajú po zlepšení situácie v zdravotníctve. Od novej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) očakávajú riešenie problémov v ambulantnom sektore, ale aj zabezpečenie dostatku financií pre sektor. Apelujú na aktívnu komunikáciu s organizáciami pôsobiacimi v zdravotníctve.

archívne video

Ministerska zdravotníctva Zuzana Dolinková po návšteve pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Dolinková prichádza do funkcie podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) v komplikovanej situácii. Čaká ju napríklad optimalizácia siete nemocníc. ANS navrhuje posun realizácie reformy. Okrem toho apeluje tiež na vyriešenie problémov v primárnej pediatrii a zabezpečenie dostatku financií v sektore. "Bez reálnych finančných prostriedkov v rozpočte bude celý rezort v problémoch a kríze," podotkol prezident ANS Marián Petko.

Marián Petko
Zobraziť galériu (4)
Marián Petko  (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Od novej ministerky očakáva tiež upokojenie situácie. "Aby sa nedialo to, čo sa dialo posledného 3,5 roka, že zákony sa novelizovali halabala," skonštatoval Petko. Šéfke rezortu odporúča aktívnu komunikáciu s ľuďmi v sektore. "Neúspešní ministri boli tí, ktorí nekomunikovali so sektorom," dodal. Rezort zdravotníctva musí mať podľa jeho slov zároveň podporu premiéra. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) verí, že Dolinková zlepší podmienky pre ambulantných poskytovateľov aj pacientov.

Nemocnice, ambulancie aj sestry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Poukázal na to, že ministerka sa niekoľko rokov venovala zastupovaniu záujmov ambulantného sektora, a preto pozná všetky jeho potreby a nedostatky. "Očakávame teda kompetentný profesionálny prístup k problematike a tešíme sa na konštruktívnu a otvorenú spoluprácu pri hľadaní riešení v aktuálne len veľmi slabo funkčnom systéme," dodala prezidentka ZAP Jaroslava Orosová. Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR zase dúfa, že ambulantný sektor pod vedením Dolinkovej prestane byť prehliadaný.

Nemocnice, ambulancie aj sestry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Veríme, že ministerka bude mať podporu celej vlády, pretože práve tá je nevyhnutná na realizáciu zmien a dosiahnutie stability a predvídateľnosti, či už v ekonomickej alebo legislatívnej oblasti," skonštatovala asociácia na sociálnej sieti. Zdravotníctvo je podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) dlhodobo problematické. "Ministri sa na základe politických nominácií striedajú veľmi často, čo spôsobuje veľké problémy v celom sektore," povedala.

Prioritou by mala byť reforma primárnej starostlivosti

Novú ministerku čaká podľa komory viacero výziev, ako napríklad riešenie nedostatku zdravotníkov, definovanie nároku z verejného zdravotného poistenia, výstavba nových nemocníc či zavedenie DRG systému ako platobného mechanizmu pre nemocnice. SKSaPA za prioritu považuje reformu primárnej starostlivosti. Upozornila na to, že bez nej nemožno spustiť optimalizáciu siete nemocníc. "Nemôžeme začať stavať dom od strechy," podotkla.

Volá tiež po zriadení sekcie primárnej starostlivosti na ministerstve. Na realizáciu zmien je podľa komory potrebné získať zdroje. "Preto bude dôležité, či bude mať podporu politických strán koalície a vlády," doplnila. Dolinkovej odporúča, aby sa obklopila ľuďmi ochotnými a schopnými pracovať na stanovených prioritách. "Na to, aby sa nejaké reformy začali realizovať, si potrebuje pani ministerka získať podporu všetkých aktérov v zdravotníctve a dôveru občanov," zhrnula s tým, že dôležitá je preto aktívna komunikáciu so zdravotníkmi a organizáciami pôsobiacimi v sektore.

Viac o téme: NemocniceSestryZuzana DolinkováHlas SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu