Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Andrej Danko zverejnil kľúčový dátum: V TENTO deň podpíšu Smer, Hlas a SNS koaličnú zmluvu! Rezorty sú dohodnuté na 80%

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer-SD, Hlas-SD a SNS by mali podpísať koaličnú zmluvu v pondelok (16. 10.). Rezortné usporiadanie strán je dohodnuté na 80 percent. Predseda SNS Andrej Danko to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Post podpredsedu parlamentu podľa Danka prináleží opozičnej strane. Líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka má preto na túto pozíciu relevantný politický mandát, povedal.

archívne video

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PS bude mať podľa Šimečku záujem o kontrolné parlamentné výbory, špeciálne o výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby. jeho predsedom by sa mohli stať poslanci Jaroslav Spišiak či Tomáš Valášek (obaja PS). Taktiež by chceli aj výbor pre životné prostredie, ľudské práva či zahraničný výbor. "Budeme pôsobiť ako veľmi aktívna a odborná opozícia. Nechceme robiť agresívnu vulgárnu opozičnú politiku," podotkol Šimečka v relácii.

SNS nebude mať rezort dopravy

Danko potvrdil, že SNS nebude mať rezort dopravy. Jeho srdcovkou je vytvorenie ministerstva pre šport a cestovný ruch. Danko sa podľa vlastných slov nebude uchádzať o post ministra na tomto rezorte. Minister bude podľa neho skôr odborníkom. Dankova ambícia je ostať v legislatíve, kde chce pokračovať v zjednocovaní národných síl. "Ako predseda koaličnej strany sa chcem angažovať pri koordinácii poslancov tak, aby sme boli stabilnou vládou. Je to moja povinnosť," povedal predseda SNS na margo toho, či bude ašpirovať na post podpredsedu Národnej rady SR.

archívne video

Hlas-SD bude pokračovať v rokovaniach o vláde len so Smerom a SNS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SNS netlačí pri vzniku vlády "na pílu"

Šimečka skritizoval možnú nomináciu Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. "To je ako nominovať na ministerstvo zdravotníctva niekoho, kto chce ničiť nemocnice," skonštatoval. Líder PS zároveň odmietol, že by nejako loboval u prezidentky Zuzany Čaputovej na odmietnutí niektorých nominantov v budúcej vláde. Hlava štátu má podľa neho vlastný rozum aj ústavnú zodpovednosť. Danko považuje Huliaka za relevantného hráča, ktorý má jasné hodnotové nastavenie. Prezidentka je podľa neho povinná rešpektovať nominácie predsedu víťaznej strany. SNS netlačí pri vzniku vlády "na pílu" a nevypýtala si žiadne rezorty. Tvrdí, že s menami na posty ministrov ešte "neoperoval".

Možné nominácie na ministrov podľa Šimečku ukazujú, že podmienka odbornosti a schopnosti riadiť rezorty bola na poslednom mieste. "To, čo vychádza z nominácií aj memoranda, je rezignácia na riešenie problémov Slovenska," poznamenal predseda PS. Obáva sa, že nová vláda bude pôsobiť tak deštruktívne ako vláda Viktora Orbána v Maďarsku. Vlastenecká politika podľa Šimečku poškodí Slovensku. Predsedu SNS by zároveň neprekvapilo, ak by líder Hlasu-SD Peter Pellegrini kandidoval budúci rok za prezidenta. Progresívne Slovensko zatiaľ v prezidentských voľbách neplánuje postaviť vlastného kandidáta. To, či podporia Ivana Korčoka, Šimečka zatiaľ povedať nevedel.

Viac o téme: PodpisKoaličná zmluvaSmerSNSAndrej DankoHlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu