Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zemetrasenie napáchalo poriadne škody! Hasiči neustále pomáhajú s ich odstraňovaním

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Hasiči vykonávajú monitoring a pomáhajú ľuďom v obciach na východe Slovenska, ktoré zasiahlo v pondelok (9. 10.) zemetrasenie. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

VIDEO V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Ako povedala, v stredu (11. 10.) hasiči zasahovali v okrese Humenné, a to v obciach Jankovce, Nižná Sitnica, Turcovce a Košarovce. "Ich činnosť spočívala v asanácii poškodených komínov. Nasadených bolo celkom 12 príslušníkov HaZZ z Hasičskej stanice Humenné a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom so štyrmi kusmi hasičskej techniky," priblížila Knišová.

Zemetrasenie napáchalo poriadne škody!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Vo štvrtok boli nasadení v okrese Humenné do obcí Nižná Sitnica, Jankovce, Rohožník, Košarovce, Lukačovce, Ohradzany, ako aj do mesta Humenné, kde budú vykonávať monitoring a prípadnú asanáciu komínov po zemetrasení."Dnes bolo nasadených 15 príslušníkov HaZZ z Hasičskej stanice Humenné a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom so šiestimi kusmi hasičskej techniky," dodala Knišová.

Situácia vo východoslovenských obciach je podľa Harvana po zemetrasení stabilizovaná

Situácia v obciach na východe Slovenska, ktoré zasiahlo zemetrasenie, je stabilizovaná. Potvrdil to prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan."Vlastníci nehnuteľností pracujú na odstránení škôd. V súčinnosti je od rána vo viac ako desiatich obciach aj dobrovoľný a profesionálny hasičský zbor. Máme v teréne 12 statikov, ktorí, verím, že skončia obhliadky dnes, najneskôr zajtra a ľudia budú môcť vedieť, ako ďalej so svojimi nehnuteľnosťami," uviedol Harvan.

V tomto čase je podľa prednostu najdôležitejšie sa už zaoberať vyčíslením škôd a pomoci pre zasiahnuté rodiny. Vo štvrtok očakávajú aj návštevu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera, ktorý by mal prísť do Kolboviec pozrieť si školu a škôlku.

Zemetrasenie napáchalo poriadne škody!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok (9. 10.) zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody. Najhoršie zasiahnuté sú obce Ďapalovce, Jankovce a Nižná Sitnica. Škody sú však aj v ďalších obciach. Mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji.
 

Viac o téme: PomocHasičiMonitoringZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu