Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa zaoberá reklamnými bilbordmi strany ĽSNS pre podozrenie z podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Trestné oznámenie v tejto súvislosti podal ešte v júni Inštitút ľudských práv (IĽP).

Reklamné heslo na bilbordoch "Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!" považuje inštitút za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov. "Sporné reklamné nosiče podľa nášho názoru porušujú paragraf 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovanie k nenávisti k skupine pre jej sexuálnu orientáciu," uviedol právnik IĽP Daniel Grejták.

archívne video

Boris Kollár sa vyjadril k zásahu NAKA v rádiu, ktoré vlastní (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Inštitút ozrejmil, že na základe jeho trestného oznámenia postúpila Generálna prokuratúra SR prípad Národnej kriminálnej agentúre. "Môžeme potvrdiť, že predmetným podaním sa NAKA zaoberá ako podozrením z prečinu podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Vyšetrovanie predmetnej veci je v počiatočnej fáze, bližšie informácie z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť," uviedla Bárdyová.

NAKA sa zaoberá bilbordmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher dodal, že NAKA už inštitút v tejto súvislosti kontaktovala. "Požiadala o súčinnosť, ktorú, samozrejme, poskytneme. Oceňujeme, že generálna prokuratúra súhlasila s našou interpretáciou, že takáto komunikácia môže byť protizákonná," skonštatoval.

Generálna prokuratúra k ceje veci uviedla, že predmetný podnet bol postúpený Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorá vec bude dozorovať spolu s NAKA.

"Môžeme potvrdiť, že predmetným podaním sa NAKA zaoberá ako podozrením z prečinu podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti (podľa § 424/1 TZ). Vyšetrovanie predmetnej veci je v počiatočnej fáze, preto bližšie informácie z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť," potvrdila aj policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Viac o téme: BilboardyĽSNSNAKAEtnická nenávisť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu