Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ŠOK na benzínke pri Bratislave: Motoristi neverili vlastným očiam! Cena benzínu z budúcnosti?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BERNOLÁKOVO - Motoristi, ktorí v sobotu prechádzali po Starej seneckej, nemohli zrejme uveriť vlastným očiam. V katastrálnom územi obce Bernolákovo sa totiž na hlavnej ceste nachádza benzínka spoločnosti Slovnaft, ktorú mnohí využívajú. No zrejme ich nemilo prekvapila cenovka litra benzínu, ktorá svietila na tabuli. Predpovedá Slovnaft, koľko bude stáť palivo v budúcnosti?

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v poslednom období výrazne stúpajú. Z cien, ktoré boli v lete na úrovni približne 1,48 eura za liter nafty a 1,5 eura za liter benzínu, poskočili až na 1,74 eura za liter nafty a 1,71 eura za liter benzínu. Práve ceny benzínu v poslednom období sú ako na hojdačke a kým jeden deň výrazne stúpnu, následne výraznejšie klesnú. No motoristov, ktorí sa v sobotu pohybovali v okolí Bernolákova po Starej seneckej, zrejme prekvapili ceny, ktoré videli svietiť na tabuli.

Archívne VIDEO Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová

Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na naozaj humornú cenu benzínu nás upozornil čitateľ Ján. "Prechádzal som okolo čerpacej stanice Slovnaft, keď som uvidel cenu benzínu. Myslel som si, že som len zle videl, ale keď som sa vracal rovnakou trasou naspäť, zistil som, že nie. Nemohol som veriť vlastným očiam. Čo nám chcú naznačiť, aká bude cena benzínu v budúcnosti?" pýta sa s humorom. 

Kým cenu za liter nafty ukazovala tabuľa správne, a to 1,738 eura, v prípade benzínu však svietila cena viac ako 7 eur za liter. Zrejme ide len o preklep a na začiatku chýba číslo 1, keďže sieť čerpacích staníc ponúka liter benzínu za 1,710 eura. 

ŠOK na benzínke pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ceny ropy vo štvrtok podvečer klesli. Medzi investormi totiž prevážili obavy, že kľúčové západné ekonomiky budú udržiavať vysoké úrokové sadzby, aby skrotili tvrdohlavo veľkú infláciu čiastočne poháňanú vysokými nákladmi na energie. Nárast cien ropy vo štvrtok ráno odzrkadľoval zníženú ponuku a pokles zásob, uviedli analytici. No vzhľadom na to, že sa cena Brentu začala približovať k 100 USD za barel, narastajú obavy, že centrálni bankári budú nútení ponechať úrokové sadzby vysoké dlhší čas, aby utlmili infláciu.

"Investori vedia, že vyššie ceny ropy poškodia ekonomiku, nehovoriac o strachu z úrokových sadzieb, ktoré zostanú vyššie dlhšiu dobu," povedal Naeem Aslam zo Zaye Capital Markets. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa vo štvrtok o 18.12 h SELČ predával po 92,70 USD (87,96 eura). To bolo o 98 centov alebo 1,05 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 65 centov alebo 0,67 % na 95,90 USD za barel.

 

Viac o téme: Čerpacia stanicaMotoristiCena benzínuCena naftySlovnaft čerpacia stanicaČerpacia stanica Bernolákovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu