Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhadné posuny v prípade Dobytkár len deň pred voľbami: Súd chce kľúčového svedka len deň pred voľbami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PEZINOK - Záhadné veci sa odohrávajú na Špecializovanom trestnom sude v Pezinku, kde sa vo veľkom rieši medializovaná kauza o agrodotáciách, zvaná Dobytkár. Totiž len deň pred konaním volieb má vypovedať bratislavský právnik Ján Gajan, hoci vraj poradie jeho výpovede bolo pôvodne plánované na úplne iný deň.

archívne video

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Informuje o tom portál SITA Náš Vidiek. Portál hovorí aj o tom, že Gajan je bývalým klientom špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Web dodáva, že načasovanie tohto vypočutia podľa nich vzbudzuje podozrenia z politického zásahu do volebného boja. Kauza je totiž dlhodobo spájaná s národniarmi z SNS. Súd vraj takto nerešpektoval pôvodné poradie svedkov, ktoré avizoval prokurátor v obžalobe. Predseda SNS Andrej Danko a Gabriela Matečná už v kauze vypovedali 17. apríla.

Zadržaní počas akcie Očistec prichádzajú na výsluch v Pezinku
Zobraziť galériu (4)
Zadržaní počas akcie Očistec prichádzajú na výsluch v Pezinku  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Samozrejme, pri stanovovaní poradia svedkov môže sudca reagovať aj na návrhy procesných strán, ako aj na vzniknutú situáciu," povedala k prípadu hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Zobraziť galériu (4)
Špecializovaný trestný súd v Pezinku  (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

Gajan podľa portálu figuruje vo viacerých kauzách, týkajúcich sa agrárneho podnikania. Pripomínajú, že v kauze Dobytkár pôvodne vypovedal ako podozrivý a ako svedok. Rozhodujúci bol október 2020, kedy ho Národná kriminálna agentúra (NAKA) v prípade reštitučných pozemkkov pod Tatrami zadržala v rámci káuz Terra a Zemepán. Gajan sa potom na pol roka ocitol vo väzbe.

Gajana najskôr polícia v prípade Dobytkár vypočula a potom prepustila. To však nebolo všetko, pretože v máji 2020 ho za zločin podvodu formou spolupáchateľstva obvinili. Dôvodom vraj bolo, že s Marianom Jakubíkom mal žiadať od kajúcnika Mareka Konadu 80-tisíc eur za pomoc pri zahladzovnaí trestnej činnosti. Gajan neskôr podozrenia odmietol a vyprosil si spájanie s korupčnou kauzou na PPA.

Známosť s Lipšicom

Kľúčovým momentom však je jeho vzťah so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Ten kontakt so svedkom Gajanom nepoprel. Zaujatosť však odmietol, keďže Gajana svojho času ako advokát nezastupoval pri kauze Dobytkár. "V tejto súvislosti len dodávam, že obvinení v kauze Dobytkár mali vznesené obvinenie predtým, ako v danej veci vypovedal svedok J.G. Inými slovami – uvedená trestná vec nebola závislá na jeho výpovedi," povedal Lipšic.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry
Zobraziť galériu (4)
Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry  (Zdroj: Topky/Maarty)

"Špeciálny prokurátor mal prostredníctvom svojej advokátskej kancelárie profesionálny vzťah ku kajúcnikovi, zastupoval ho ako svedka v trestnej veci. Na túto skutočnosť obhajoba poukáže v záverečnej reči pri vyhodnocovaní hodnovernosti a použiteľnosti dôkazov," povedal advokát Dušan Ivan, ktorý obhajuje obžalovaného finančníka Martina Kvietika.

Viac o téme: KauzaPezinokŠpecializovaný trestný súdDobytkárJán Gajan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu