Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Noviny už musia uverejňovať reakcie

(Zdroj: Jupiterimages)

Bratislava - Noviny budú od dnešného dňa musieť zverejňovať reakcie politikov či iných čitateľov aj na pravdivé články.

Sporný tlačový zákon, ktorý vyvolal kritiku medzinárodných organizácií, protesty novín a prehĺbil napätý vzťah médií s vládou Roberta Fica, dnes nadobudol účinnosť. Noviny proti zákonu zatiaľ nové protesty nechystajú, na jeho využívanie sa však pripravovali. 

Parlament odhlasoval tlačový zákon bez viacerých pripomienok opozície i vydavateľov začiatkom apríla. Vydavatelia a zástupcovia novinárov tvrdili, že obmedzuje slobodu slova, je plný sankcií voči novinárom a neprináša rozšírenie ich práv. V zákone totiž zostalo aj najviac kritizované nové právo na odpoveď, podľa ktorého budú musieť noviny zverejňovať reakcie aj na pravdivé články. 

Dotknuté osoby sa budú môcť domáhať priestoru v novinách aj prostredníctvom práva na opravu. Opravu i odpoveď budú musieť noviny uverejniť na rovnocennom mieste a rovnakým písmom, ako bol pôvodný článok. Vydavatelia sa tiež búrili proti novému pravidlu, že k uverejnenej oprave či odpovedi nebudú môcť uverejniť žiaden sprievodný text či komentár. 

Po protestoch Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ministerstvo kultúry upustilo od zámeru trestať noviny sankciami do 200.000 Sk napríklad za zverejnenie informácií, ktoré propagujú vojnu, drogy, či podnecujú nenávisť. Ministerstvo kultúry však dúfalo, že tieto prehrešky bude postihovať pripravovaná novela trestného zákona. V tlačovom zákone ostali pokuty od 50.000 do 150.000 Sk, ktoré môže súd uložiť za neuverejnenie opravy či odpovede. 

Zatiaľ sa čaká na prvý prípad, keď sa začnú nové možnosti zákona využívať. Vláda a úrady síce o tvrdšom postupe voči novinárom nehovoria, viacero novín si však nechalo vypracovať právne analýzy a urobilo porady s redaktormi. 

Opozičné strany zvažovali podanie sťažnosti na Ústavný súd. Poslanci SMK, ktorí s týmto cieľom zvolali aj opozičné stretnutie, však pre svoj zámer zatiaľ nenašli dostatočnú podporu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu