Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zo zahraničia zatiaľ volilo vyše 50% registrovaných voličov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zo zahraničia zatiaľ volilo vyše 50 percent registrovaných voličov. Ministerstvo vnútra (MV) SR doteraz eviduje približne 40.500 návratných obálok od voličov z cudziny. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník rezortu vnútra Martin Královič a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová.

Priblížila, že najčastejšie prišli hlasovacie lístky z Českej republiky (vyše 13.000). Ministerstvo registruje aj hlasovacie lístky poslané z Peru, Uzbekistanu, Ukrajiny či Bahrajnu. Zdôraznila, že v prípade voľby poštou musí volič hlasovaciu obálku s lístkom vložiť do návratnej obálky. Inak sa stáva neplatným. Štátny tajomník Královič apeloval aj na zvyšných zaregistrovaných voličov zo zahraničia, aby využili svoje volebné právo.

Archívne video: O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov (Zdroj: Topky/Maarty)

Pri voľbe poštou bude hlasovací lístok voliča započítaný v prípade, že návratná obálka bude doručená do podateľne rezortu vnútra na Drieňovej ulici v Bratislave najneskôr do piatka 29. septembra do 12.00 h. Volič môže zaslať návratnú obálku zo zahraničia poštou aj kuriérom. O voľbu poštou zo zahraničia už nie je možné požiadať.

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo takmer 73.000 voličov, z nich približne 8000 nemá trvalý pobyt na Slovensku. Chmelová doplnila, že voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí nestihnú včas zaslať návratnú obálku alebo ju neodošlú, majú možnosť voliť v deň volieb na území SR. Hlasovať môžu v obci trvalého pobytu.

Zo zahraničia zatiaľ volilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Nezabudnite si vybaviť hlasovací preukaz

Chmelová apelovala na voličov, ktorí by sa mohli nachádzať počas volieb mimo svojho trvalého bydliska, aby požiadali obec o vydanie hlasovacieho preukazu. Urobiť tak môžu osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby najneskôr v piatok 29. septembra, počas úradných hodín obce.

Kandidatúry vo voľbách sa zatiaľ vzdalo 63 kandidátov. "Odvolaný bol jeden kandidát a evidujeme dve úmrtia kandidátov," podotkla Chmelová. Zdôraznila, že volič musí byť o tejto skutočnosti informovaný za každou zástenou. Královič deklaroval, že nadchádzajúce parlamentné voľby sú po organizačnej a technickej stránke pripravené.

Voľby do Národnej rady SR sa budú konať v sobotu 30. septembra v čase od 7.00 do 22.00 h. Otvorených bude 5996 volebných miestností. Od štvrtka 28. septembra začína plynúť volebné moratórium, ktoré potrvá až do skončenia hlasovania v deň volieb.

Viac o téme: ZahraničieObčaniaVoličiVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu