Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Saska uchmatla ďalšie prvenstvo: Volebný program liberálov z nás spraví nové Švajčiarsko! Iné strany len ticho závidia

Advertoriál Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Volebný súboj o priazeň voliča sa blíži do svojho finále. To, ktorá strana presvedčila dostatočný počet voličov na to, aby sa dostali do parlamentu sa dozvieme už o pár dní. Jedným z faktorov, ktorý je pre voliča motiváciou na odovzdanie hlasu svojmu favoritovi je aj kvalita volebných programov. Na to, ktorá strana sa môže pochváliť najlepšie odvedenou prácou pri tvorbe programu sa pozreli odborníci z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS). O výsledkoch práce jednotlivých strán sa môžete presvedčiť sami.

archívne video

VIDEOROZHOVOR Gröhling pri debate prekvapil, pričom porozprával aj o hlučných matovičovcoch na Raptore (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa inštitútu INESS sa najlepším programom v oblasti verejných financií a školstva môže pochváliť strana Sloboda a solidarita (Saska), ktorá v oboch oblastiach získala najlepšie hodnotenie, a to konkrétne 7 bodov z možných desiatich. Na druhom mieste sa umiestnila strana KDH so ziskom 5 a 7 bodov a tretie miesto obsadilo ľavicové Progresívne Slovensko, ktorého program získal 6 a 5 bodov.

Saska uchmatla ďalšie prvenstvo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

Najhoršie sa umiestnili strany OĽaNO a priatelia so stranou Sme rodina Borisa Kollára, ktoré v oboch pozorovaných oblastiach získali zhodne 0 bodov. Odborníci z INESS považujú za nedostatočné aj programy strán SNS so ziskom 2 a 0 bodov a program strany Smer-SDD, ktorá v oblasti školstva aj oblasti financií získala zhodné hodnotenie 1 bod.

Saska uchmatla ďalšie prvenstvo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INESS)

Kvalitu ich programu potvrdilo INEKO: V oblasti zdravotníctva obstáli na 100 percent

„Analytici inštitútov INEO (Dušan Zachar), INESS (Martin Vlachynský), spoločnosti Msquare (Martina Smatana, Michal Štofko) a Matej Mišík (analytik IZA) ako súkromná osoba zhodnotili prínos a komplexnosť zdravotníckych volebných programov politických strán a hnutí,“ píše INEKO na sociálnej sieti. Podľa výsledkov analýzy s najlepším výsledkom obstála strana Sloboda a solidarita, ktorá obdržala 100%. Na druhom mieste sa umiestnilo Progresívne Slovensko so ziskom 69% a tretie miesto obsadilo KDH so 47%.

Saska uchmatla ďalšie prvenstvo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INESS)

Najhoršie obstála strana Republika so ziskom -6%, čo znamená, že ich opatrenia by slovenskému zdravotníctvu viac ublížili, ako pomohli. Strana SNS by sa v oblasti zdravotníctva taktiež nevyznamenala, inštitút INESS jej tak udelil hodnotenie 1%. Tretí najhorší program v oblasti zdravotníctva obdržala strana Aliancia, ktorá v hodnotení inkasovala len 5%. Strany OĽaNO a Sme rodina v tejto oblasti program nezverejnili.

Saska uchmatla ďalšie prvenstvo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INESS)

V oblasti právneho štátu sú najlepší Demorkati, PS, KDH aj Saska

Na to, ako sú v oblasti budovania právneho štátu pripravené jednotlivé strany sa pozreli odborníci z organizácie Via Iuris a Nadácie Zastavme korupciu. Hlavným kritériom bolo porovnanie programov jednotlivých strán s odporúčaniami Via Iuris a Zastavme korupciu, medzi ktorými bola následne hľadaná percentuálna zhoda. Z pohľadu právneho štátu a boja proti korupcii tak najlepšie obstáli programy strán Demokrati (94%), PS (72%), KDH (56%) a strana SaS so zhodou 50%.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so Sloboda a Solidarita.

Objednávateľ: Sloboda a Solidarita,
Priemyselná 16318/8 82109 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 42139333
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

Viac o téme: SaSRichard SulíkŠkolstvoBranislav GröhlingVoľby 2023SaskaVolebný programVerejné financie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu