Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SHMÚ upozorňuje na hmlu v Prešovskom kraji a v okrese Spišská Nová Ves

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pre všetky okresy v Prešovskom kraji a pre okres Spišská Nová Ves je vo štvrtok ráno vydaná výstraha prvého stupňa pred hmlou. Výstraha platí do 9.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Meteorológovia očakávajú výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnili.

SHMÚ upozorňuje na hmlu
Zobraziť galériu (4)

August skončil po teplotnej stránke ako normálny až veľmi teplý

Tohtoročný august skončil na Slovensku po teplotnej stránke na celom území ako normálny až veľmi teplý, zrážkovo na väčšine územia ako normálny až veľmi vlhký. Vyplýva to z hodnotenia hydrologickej situácie za august, ktoré zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V prvej dekáde mesiaca zaznamenali meteorológovia výdatný dážď v súvislosti s regionálnou povodňovou situáciou predovšetkým v povodiach na pomedzí stredného a východného Slovenska. "Tieto boli spojené s výrazným vzostupom hladín s dosiahnutím stupňa povodňovej aktivity vo viac ako 50 vodomerných staniciach na úrovni 1. až 3. stupňa povodňovej aktivity, lokálne s rekordnými hodnotami kulminačných prietokov," uviedli meteorológovia.

SHMÚ upozorňuje na hmlu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

August bol v podzemnej vode celkovo hodnotený ako priemerný až mierne nadpriemerný mesiac. "V rámci jednotlivých povodí prevládali nadpriemerné a mierne nadpriemerné hladiny a výdatnosť prameňov v povodiach Bodva, Hornád, Morava a Slaná. Priemerné hladiny a výdatnosť prameňov prevládali v povodiach Váhu, Hrona, Ipľa a Bodrogu," spresnil SHMÚ.Z hľadiska priemerných mesačných prietokov hodnotia august ako suchý mesiac v povodiach na západnom území, až nadnormálne vodný mesiac v povodiach na strednom území.

Vo štvrtok večer aj počas piatka môže na horách silnejšie zafúkať

Od štvrtka večera môže v horských oblastiach na Orave, Liptove i v Tatrách silnejšie zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách. Trvá od 20.00 h, počas celého piatka až do sobotného (23. 9.) rána. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

SHMÚ upozorňuje na hmlu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstraha sa týka horských oblastí v okresoch Žilina, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Na horách v polohách nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo meteorológovia označili ako víchricu."Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo," upozorňujú meteorológovia.

Viac o téme: PočasieHmlaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu