Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollár, Uhrík, Majerský aj Danko volajú po naštartovaní ekonomiky

Milan Uhrík a Boris Kollár Zobraziť galériu (3)
Milan Uhrík a Boris Kollár (Zdroj: TV Joj/Analýzy 24)

BRATISLAVA - Lídri strán Sme rodina, Republika a KDH sa zhodli. Boris Kollár, Milan Uhrík aj Milan Majerský si myslia, že je nevyhnutné, aby sa politici pokúsili rozhýbať slovenskú ekonomiku. Dôležité je dbať na verejné financie a pokúsiť sa naštartovať investície. Podobný názor zastáva aj predseda SNS Andrej Danko, podľa neho je však Slovensko v ekonomickej kondícii. Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič, ktorý kandiduje za hnutie v koalícii so stranami Kresťanská únia a Za ľudí, by hľadal peniaze v štáte. Uviedli to v predvolebnej diskusii TV Joj.

 Majerský by štátnu kasu naplnil efektívnejším výberom daní či lepším čerpaním eurofondov. Predseda Republiky vidí cestu aj v šetrení v štáte a na politikoch, podpore strategických investícií v menej rozvinutých okresoch či zlepšení čerpania eurofondov. Zvyšovaniu daní monopolom či veľkým firmám sa nebráni Kollár, Uhrík ani Danko. Kollár nechce siahať na sociálne istoty. Matovič by zvýšil dane bankám.

archívne video

Kollár o aktuálnej politickej situácii: Boli tu tri schôdze, ani jedna nebola otvorená (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zo zdravotníctva by Republika vylúčila vplyv finančných skupín a zaviedla jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Líder OĽANO a priatelia chce zaviesť bonus pre pacientov, ktorí chodia pravidelne na preventívne prehliadky. Šéf KDH apeluje na potrebu rozvoja v sektore, zaviedol by aj motivačný príspevok pre zdravotníkov. Predseda SNS vidí problém v infraštruktúre, personálu je podľa neho primerane. Podľa šéfa Sme rodina by mali viesť nemocnice manažéri.

Kollár, Uhrík, Majerský aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

KDH chce predĺžiť povinnú školskú dochádzku do 18. roku

Kollár a Danko navrhujú zriadenie samostatného ministerstva pre šport a cestovný ruch. Obaja podporujú aj znovuzavedenie jednotných učebníc. Danko by odbremenil samosprávy od investícií do infraštruktúry škôl a centralizoval školstvo. Uhrík sa vyslovil za tradičné hodnoty na školách, podporil by odborné školy. KDH chce predĺžiť povinnú školskú dochádzku do 18. roku, zdôrazňuje význam duálneho vzdelávania.

Kollár, Uhrík, Majerský aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič potvrdil, že v prípade neúspechu OĽANO a priateľov vo voľbách odíde z politiky. Ak by sa nedostalo do parlamentu KDH, Majerský sa vzdá funkcie predsedu. Danko aj Uhrík sú presvedčení, že vo voľbách uspejú. Porazenecké nálady popiera aj Kollár. Pre Uhríka by ideálnu koalíciu tvorili Smer-SD, SNS, a Republika.

Viac o téme: EkonomikaIgor MatovičAndrej DankoMilan MajerskýBoris KollárMilan UhríkVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu