Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obrovský strach na palube: Zelenská robí summit na Ukrajine, prišla Pavlova žena aj Rizman, nastal poplach!

Príchod Evy Pavlovej bol sprevádzaný leteckým poplachom. Zobraziť galériu (3)
Príchod Evy Pavlovej bol sprevádzaný leteckým poplachom. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, SITA/AP Photo/Libkos, TASR/AP/Vadim Ghirda, kancelária Prezidentského paláca)

BRATISLAVA/KYJEV - Takéto niečo sa nevidí každý deň. Už viac ako 550 dní trvá konflikt na Ukrajine, pričom tento konflikt zasahuje predovšetkým východ krajiny. Aj preto sa Ukrajinské vedenie na čele s prvou dámou prezidenta Zelenského Olenou Zelenskou rozhodlo usporiadať nečakaný summit. Pozvánky prišli partnerovi Zuzany Čaputovej Jurajovi Rizmanovi aj manželke českého prezidenta Eve Pavlovej. Príchod českého osadenstva však bol pomerne komplikovaný!

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 559 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pozvánka aj pre Rizmana

Ukrajinské vedenie myslelo aj na Slovensko, a tak pozvánku na summit dostal aj partner prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman. Práve dnes pricestoval na Ukrajinu na pozvanie manželky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleny Zelenskej.

Obrovský strach na palube:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária SR)

Spolu s partnermi ďalších európskych lídrov sa v Kyjeve zúčastňuje na treťom summite prvých dám a pánov, ktorého zakladateľkou je ukrajinská prvá dáma a jeho témou je duševné zdravie. Diskutovať sa bude o rovnováhe medzi odolnosťou a krehkosťou duševného zdravia či vplyve vojny na duševné zdravie, ako aj o problémoch, ktoré trápia mladú generáciu.

Rizmana sprevádza na ceste na Ukrajinu aj splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač a riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský, ktorá má v pláne rozšíriť svoje aktivity aj na Ukrajine.

Príchod českej prvej dámy sa niesol v znamení komplikácií

Manželka českého prezidenta Eva Pavlová to však nemala ľahké. Pricestovala v stredu ráno do ukrajinského hlavného mesta, no krátko pred jej príchodom zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana niekoľko útočiacich ruských rakiet. Informácie pochádzajú zo servera iRozhlas.cz.

Manželka českého prezidenta Petra Pavla Eva Pavlová (úplne vľavo).
Zobraziť galériu (3)
Manželka českého prezidenta Petra Pavla Eva Pavlová (úplne vľavo).  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pravdepodobne išlo o rakety s plochou dráhou letu

Pavlová dorazila do Kyjeva počas leteckého poplachu na území celej Ukrajiny. "Protivzdušná obrana zostrelila podľa ukrajinských úradov niekoľko ruských rakiet, čo bolo tesne pred príjazdom špeciálneho vlaku vidieť aj počuť. V Kyjeve nebol nikto zranený," uviedol spravodajca Českého rozhlasu na Ukrajine Martin Dorazín. Dodal, že zrejme išlo o rakety s plochou dráhou letu, možno aj balistické.

Summit na Ukrajine bude moderovať britský herec, režisér a moderátor Stephen Fry. Na Ukrajine má partner našej prezidentky Juraj Rizman aj ďalší program, ktorý súvisí s povojnovou obnovou a humanitárnymi projektami, na ktorých sa podieľa aj Slovensko a slovenské mimovládne organizácie.

Viac o téme: ČeskoPrezidentkaUkrajinaZuzana ČaputováJuraj RizmanPrezidentEva PavlováPrezidentská kancelária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu