Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako sa majú naši dôchodcovia? Veľké POROVNANIE s našimi susedmi, nie sme na tom až tak zle!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: im.natixis.com)

BRATISLAVA - Koľkokrát ste si položili otázku, ako to vlastne s úrovňou dôchodcov na Slovensku je? Obyčajne býva na túto otázku odpoveď skôr negatívna či inak pesimistická. Vedzte však, že posledný prieskum vás presvedčí o tom, že aj v iných krajinách sa pasujú s oveľa väčšími problémami a náš štát na tom v konečnom dôsledku nie je až tak zle.

archívne video

Starobní dôchodcovia dostanú rodičovské dôchodky už v máji (Zdroj: Facebook/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky )

Za nami sú Maďari, Taliani, Rusi či Španieli

Výsledky zahraničného prieskumu krajín v rámci úrovne dôchodcov organizovala spoločnosť Natixis. Z ich výsledkov vyplýva, že Slovensko sa umiestnilo na relatívne slušnom tridsiatom mieste, keď sa berú do úvahy indexy zdravia, financií na dôchodku, kvality bývania a života, materiálneho statku, ako aj globálneho indexu dôchodku. Vo všetkých piatich kategóriách si Slováci vedú nad 50 percent, čo sa nedá povedať o Talianoch, Maďaroch, Rusoch či Španieloch, ktorí dosahujú veľmi nízke čísla hlavne v kvalite života či materiálneho statku.

Ako sa majú naši
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: im.natixis.com)

Ťažký priemer, no zápasíme s nepriaznivou finančnou situáciou

K rebríčku a výsledkom v našom regióne má čo povedať aj samotná spoločnosť. "Východná Európa a stredná Ázia sú celkovo tretie v rámci regiónov. Rovnako ako západná Európa, aj ona vo veľkom zápasí v oblasti financií a na konci dňa padá na dno. Štyri z posledných desiatich krajín v rámci regiónu v oblasti financií sú Turecko, Maďarsko, Slovensko a Lotyšsko. Región je tiež predposledný v rámci kvality života, ale má schopnosť sa posunúť o jedno miesto vyššie na tretie v oblasti zdravia a udržiava si hodnotenie materiálneho blahobytu. Táto zmiešaná výkonnosť v rámci podindexov vedie k priemeru celkových výsledkov prieskumu," píše v sprievodnej správe spoločnosť Natixis.

Pred nami je to pestrejšie, Česi sú prekvapivo na desiatom mieste

Na prvom mieste sa naopak umiestnilo Nórsko, ktoré vedie vo všetkých aspektoch skúmaných indexov. Za ním je Švajčiarsko, Island, Írsko či Austrália.

Najväčším prekvapením je ale Česká republika, ktorá má slušné desiate miesto, no najviac zaostáva v oblasti financií. Ma tiež menšiu úroveň v oblasti zdravotného indexu, a to pod 80 percent, pričom aj nad aj pod ňou sa tento index pohybuje vysoko nad 80 percentami.

Viac o téme: PrieskumDôchodokRebríčekúroveňDôchodcovia Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu