Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Búrky narobili ďalšie škody: Odniesli si to aj tučniaky v košickej zoo! Vo Veľkej Lomnici zasahujú hasiči

prívalovým dažďom spôsobili škody v košickej zoo Zobraziť galériu (2)
prívalovým dažďom spôsobili škody v košickej zoo (Zdroj: Facebook/ZOO Košice)

VEĽKÁ LOMNICA - Búrky s prívalovým dažďom, ktoré zasiahli východ Slovenska, spôsobili na niektorých miestach zaliatie komunikácií. V obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok zatopilo pivničné priestory domov, v košickej zoologickej záhrade vyvrátilo niekoľko stromov a vytopilo areál tučniakov.

Vo Veľkej Lomnici hasiči počas dňa zasahovali pri odčerpávaní vody. Kanalizácia v obci podľa nich nestihla prívalovú vodu odvádzať, a tak došlo k zatápaniu pivničných priestorov. "Od rána tam máme jednu hasičskú jednotku, a sú tam nápomocné štyri dobrovoľné hasičské zbory. Vyťahujú vodu z rodinných domov, či už z pivníc alebo garáží," povedal popoludní operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. Inde v kraji podľa neho hasiči pre počasie nezasahovali.

prívalovým dažďom spôsobili škody v košickej zoo
Zobraziť galériu (2)
prívalovým dažďom spôsobili škody v košickej zoo  (Zdroj: Facebook/ZOO Košice)

Došlo aj k spadnutiu niekoľkých stromov

Ešte v sobotu (2. 9.) popoludní búrka v košickej zoologickej záhrade vytopila areál tučniakov, ktorý leží pod kopcom. Ich bazén znečistený nánosmi bolo nutné vypustiť. "Do rána ďalšie dažde a búrky spôsobili vyvrátenie niekoľkých stromov hlavne v Dinoparku. Od rána naši pracovníci odstraňovali škody s cieľom spriechodniť návštevnícke trasy k času otvorenia," uviedla zoo na sociálnej sieti. Vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová popoludní potvrdila, že oba bazény tučniakov sú už vyčistené a opätovne napustené. Došlo aj k spadnutiu niekoľkých stromov, keďže zoo sa vlastne nachádza v lese, nič vážne sa však podľa nej nestalo.

 

Zoo Košice si posledný prázdninový víkend plánovala pre našich návštevníkov úplne inak. Včerajšia popoludňajšia búrka...

Posted by ZOO Košice on Sunday, September 3, 2023

Podľa príspevkov na sociálnych sieťach došlo na východe aj k zaliatiu niektorých komunikácií, napríklad na parkovisku na sídlisku vo Svidníku alebo v Košiciach pod mostom na Palackého ulici.Košickí krajskí hasiči podľa operačného strediska zasahovali v nedeľu pred 15.00 h pri búrkach len pri spadnutom konári v obci Seňa v okrese Košice-okolie.



 

Viac o téme: PočasieŠkodyBúrkyPrívalové daždeKošiceVeľká Lomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu