Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Činy hrdinov SNP si treba neustále pripomínať, vyhlásil Boris Kollár: Ódor hovorí o morálnej povinnosti

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Aby činy hrdinov Slovenského národného povstania (SNP) nevyšli navnivoč, mali by sme si ako vyspelá spoločnosť odkazy povstania neustále pripomínať a odovzdávať aj ďalším generáciám. Vyhlásil to v príhovore predseda Národnej rady SR Boris Kollár počas slávnostného galavečera v Banskej Bystrici pri príležitosti 79. výročia SNP.

"Skláňam sa pred hrdinstvom tých, ktorí neváhali položiť svoje životy za ideály slobody, spravodlivosti a demokracie. Vzdávam úctu všetkým, ktorí tieto boje prežili, aj tým, ktorí už nie sú medzi nami," zdôraznil Kollár s tým, že sa treba vedieť v súčasnosti postaviť aj proti "súčasnému nebezpečenstvu v podobe neofašizmu a neonacizmu a proti tým, čo šíria zlobu, nenávisť a odmietajú žiť vo svete bez vojen".

Predseda parlamentu vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa celospoločensky zasadili o presadzovanie hodnôt SNP do dnešného života. "Priame odkazy tých, ktorí nevedeli, či sa dožijú ďalšieho rána, sa z roka na rok stávajú čoraz väčšou vzácnosťou, priam až dedičstvom nášho národa," pripomenul. Hrdinovia SNP podľa neho preukázali odvahu, silu, odhodlanie a statočnosť. "No napriek hrozbe zo straty života bola túžba boja za vyššie ciele a slobodu silnejšia. A tak tvárou v tvár smrti bojovali o prežitie a viedli zápas o holú existenciu. Urobili maximum, čo vtedy pre svoju vlasť mohli urobiť," uzavrel Kollár.

Je našou morálnou povinnosťou chrániť základné práva a slobody, vyhlásil Ódor

Je morálnou povinnosťou každého jedného z nás chrániť základné práva a slobody, princípy demokracie v záujme zdravej občianskej spoločnosti, kde sa žije pokojne a bez nenávisti. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor počas príhovoru na galavečere v Banskej Bystrici pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania (SNP). Označil za šokujúce, že sa aj v súčasnosti nájdu hlasy spochybňujúce dôležitosť a význam SNP, ako aj boja za slobodu.

"Demokracia, právo na sebaurčenie, základné práva a slobody, bohužiaľ, nie sú zadarmo. Nebolo to tak ani v minulosti a nie je to samozrejmosťou ani dnes, takmer 80 rokov od skončenia druhej svetovej vojny, najväčšej tragédie novodobých dejín. Dokonca sa nájdu aj takí, ktorí ešte aj dnes narábajú s mocou výhradne vo vlastný prospech namiesto toho, aby túto moc plne využili na to, aby zlepšili život ľudí," povedal premiér.

Zdôraznil, že udalosti roku 1944 nám zanechali jasný odkaz o dôležitosti občianskej angažovanosti v zlomovej situácii. Označil ich tiež za odkaz o sile občianskeho odboja, význame boja za slobodu a demokraciu a za signál o vzopretí sa neprávu a útlaku. Pripomenul, že obrovská časť obyvateľstva vtedy povedala jasné nie moci a odhodlane sa postavila na stranu slobody, pravdy a morálky.

Viac o téme: VýročieSNPBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu