Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Demokrati považujú negatívne výroky ZOP na adresu Budaja za neoprávnené

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Demokrati považuje negatívne výroky Zväzu odpadového priemyslu (ZOP) na adresu bývalého ministra životného prostredia Jána Budaja za neoprávnené a zavádzajúce verejnosť pred tohtoročným voľbami. Uviedol Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany.

"Ján Budaj ako minister otvorene pomenúval problémy v oblasti ochrany životného prostredia. Vzbudil tak záujem verejnosti, vďaka ktorému presadil aj také reformy, na ktoré si jeho predchodcovia netrúfali. Týka sa to aj oblasti cirkulárnej ekonomiky (odpadov), v ktorej pôsobia podnikatelia - členovia ZOP," uviedol Mandrák.

archívne video Poslanci Hlasu o exministrovi Budajovi a dotáciách

Poslanci Hlasu o exministrovi Budajovi a dotáciách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana tvrdí, že Budaj nebránil budovaniu nových zariadení na energetické zhodnocovanie odpadu. Spaľovanie odpadu považoval za súčasť vývoja cirkulárnej ekonomiky. Spomína tiež, že počas uplynulých troch rokov ponúklo ministerstvo životného prostredia samosprávam aj podnikateľom peniaze na budovanie triedičiek odpadov, recyklačné jednotky, úpravu odpadov aj na zber kuchynského odpadu. "Zo spomínaných výziev ostávali nevyužité rádovo desiatky miliónov eur. To značí, že ponuka zo strany rezortu prekračovala absorpčnú schopnosť tohto prostredia," tvrdia Demokrati.

Pokračujú, že exminister riešil nízke poplatky za uloženie odpadov na skládku, ktoré zvýhodňovali skládkovanie. Riešil tiež spracovanie zahraničného rádioaktívneho odpadu či nelegálny dovoz odpadov zo zahraničia. Zaviedol zber biologicky rozložiteľného odpadu aj zálohovanie PET fliaš.

Slovensko podľa ZOP stagnuje v oblasti nakladania s odpadmi

Situáciu v odvetví spracovania odpadu podľa ZOP mimoriadne zhoršil exminister Budaj. Namiesto riešenia reálnych problémov spracovateľských kapacít tlačil sektor do marketingovo atraktívnych vecí, tvrdia. "Pre nekompetentnosť a neodbornosť politických nominantov v kresle ministra životného prostredia nám v oblasti spracovania odpadov chýba elementárna technická infraštruktúra," uviedol zväz.

Viac o téme: Ján BudajDemokratiZOP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu