Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aktuálne je takmer celé územie Slovenska bez rizika sucha: Vlahy je dostatok

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aktuálne je takmer celé územie Slovenska bez rizika sucha. Znížená úroveň pôdnej vlahy je len lokálne, najmä na strednom a východnom Slovensku. Na väčšine územia prevažuje jej nadbytok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia 33. týždňa.

archívne video

Bratislavou sa prehnali silné búrky (Zdroj: Tip čitateľa)

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kuchyni (mínus 101 milimetrov) a Švedlári (mínus 89 milimetrov). "Nadbytok zrážok je najvyšší v Telgárte +112 milimetrov, Medzilaborciach +99 milimetrov a Trebišove-Milhostove +92 milimetrov," uviedol SHMÚ na sociálnej sieti. Meteorológovia dodali, že 13. augusta sa začala na Slovensku ďalšia vlna horúčav a jej začiatok sa vyznačoval neobyčajne veľkým rozsahom výskytu tropických hodnôt teploty vzduchu.

 

Klimatologické zhodnotenie 33. týždňa Aj v auguste, podobne ako v júli, boli v určitých obdobiach týchto 2 mesiacov na...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, August 22, 2023

"Počas prvého dňa (13. 8.) zaznamenali v analyzovanom súbore meteorologických staníc ešte len 13 tropických hodnôt teploty vzduchu, ale o deň neskôr (14. 8.) ich bolo už 53 a počas tretieho dňa (15. 8.) to bolo dokonca 74, pričom analyzovaných meteorologických staníc bolo takmer 100," priblížili. Vo štvrtok (17. 8.) tento počet poklesol na osem, ale potom začal opäť rásť. "Bolo to tak preto, lebo maximálna denná teplota vzduchu dosiahla v tomto období 30 stupňov Celzia a viac aj vo vyššie situovaných kotlinách Slovenska," ozrejmili meteorológovia.

Viac o téme: PočasieSuchoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu