Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vdova po Jaroslavovi Paškovi († 67): Dostala sa k pitevnému protokolu! Veľká kritika legislatívy, takto sa jej to nakoniec podarilo

(Zdroj: Gettyimages.com, SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Strastiplná cesta za citlivými, no dôležitými dokumentmi. Vdova po politikovi Jaroslavovi Paškovi († 67) Juliana sa chcela dostať k jeho pitevnému protokolu takmer dva roky. Na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podala podľa vlastných slov štyri podania, no úspešné bolo až to posledné. Získať kópiu pitevného protokolu nie je totiž na Slovensku tak jednoduché.

Súčasná legislatíva síce upravuje vykonávanie pitvy, ale neumožňuje pozostalým – oprávneným osobám získať pitevný protokol, pretože nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie. Nedávno však bola v parlamente snaha tento súčasný stav zmeniť, s ktorou prišli poslanci Sme rodina. Žiadosť o nahliadnutie do pitevného protokolu a vyhotovenie fotokópie mali môcť podať aj ľudia, ktorým napríklad pacient za života udelil súhlas na prístup k údajom z elektronickej zdravotnej knižky cez Národné centrum zdravotníckych informácií alebo osoba, ktorú na tento účel riadne splnomocnil na základe písomného plnomocenstva s osvedčeným podpisom. Nakoniec sa však nič nemenilo. „Listom z 28. marca 2023 ho však vzali späť,“ poukázala Paškovej právna zástupkyňa Marica Pirošíková na osud zákona. 

 

ŠTVRTÉ PODANIE NA ÚRAD PRE DOHĽAD NAD ZDRAVOTNOU STAROSTLIVOSŤOU BOLO ÚSPEŠNÉ Po takmer dvoch rokoch a štyroch...

Posted by Jaroslav Paška on Monday, August 21, 2023

„Navrhovatelia si boli vedomí, že táto dokumentácia je podstatná k ustáleniu skutočnej príčiny smrti pre účely znaleckého dokazovania a sprístupňuje sa až na dožiadanie súdu alebo orgánov činných v trestnom konaní, čím sú pozostalí priamo nútení podať trestné oznámenie alebo civilnú žalobu, aby sa ´dostali´ k pitevnému protokolu,“ tvrdí právnička. Takýto právny stav podľa nej porušuje práva blízkych osôb. Poukázala tiež na to, že bez pitevného protokolu nie sú pozostalí v mnohých prípadoch spôsobilí vyhodnotiť prípadné podanie občianskoprávnej žaloby.

Pripomína, že v iných európskych krajinách je prístup blízkych osôb k pitevnému protokolu samozrejmosťou. Príkladom je Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko, či Česká republika.

Vdova po Paškovi sa rozhodla zverejniť vzor podania, ktorým sa podarilo k dokumentácii dostať im, aby tak pomohli iným, ktorí sa ocitli v podobnej situácii. Práve Marica Pirošíková pomohla štvrté, úspešné podanie, vypracovať.

Dlhoročná poslanec SNS a exminister školstva Jaroslav Paška zomrel 15. júla 2021. Krátko po tom sa objavili špekulácie, že jeho smrť má súvis s očkovaním proti koronavírusu. V októbri 2021 Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že uzavrel dva prípady úmrtia v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19. Jedným z nich bol prípad muža vo veku 67 rokov, očkovaného vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podľa medializovaných informácií malo ísť práve o Pašku. Ústav vtedy uviedol, že nemožno vzhľadom na časovú súvislosť s očkovaním vylúčiť, že očkovanie prispelo k rozvoju komplikácií základného ochorenia pacienta a k následnému úmrtiu. Kauzálnu súvislosť preto ŠÚKL uzavrel ako možnú.

Viac o téme: LegislatívaVdovaJaroslav PaškaManželkaMarica PirošíkováPitevný protokol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu