Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počet prípadov syfilisu vlani vzrástol: Častejšie sa vyskytol u mužov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Pornpak Khunatorn)

BRATISLAVA - Počet hlásených prípadov syfilisu medziročne vzrástol. Vlani ich bolo 443, v roku 2021 zase 294. Štyristodevätnástim pacientom ochorenie minulý rok diagnostikovali prvýkrát v živote. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Informovala o tom hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Ochorenie vlani zaznamenali častejšie u mužov (324). "Žien infikovaných syfilisom bolo 119 a z toho 12 tehotných," priblížila hovorkyňa. Pacienti sa liečili prevažne ambulantne, hospitalizovaných bolo 64 osôb. "Vzhľadom na anatomické a fyziologické rozdiely pohlavného ústrojenstva u mužov prevažujú prípady syfilisu a kvapavky, v prípade žien zas dominujú prípady chlamýdiových infekcií a prípady trichomoniázy," povedal Marek Andrejkovič z laboratória Synlab.

Najviac prípadov syfilisu sa minulý rok vyskytovalo vo vekovej skupine 25 až 34 rokov (141). "U detí do štyroch rokov bolo hlásených päť prípadov vrodeného syfilisu, ktorým sa infikovali od matky počas tehotenstva alebo pôrodu," doplnila Daničová. Najvyšší výskyt ochorenia podľa územia trvalého pobytu pacienta bol v Bratislavskom kraji (151). "Medziročne vzrástol výskyt syfilisu vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvyšší nárast bol zaznamenaný v Žilinskom, Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: MužiSyfilisNCZI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu