Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa Sulíka je potrebné sústrediť sa na zvyšovanie ekonomického rastu

Richard Sulík Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pre schválenie niektorých zákonov je rozpočet v problematickej situácii. Je potrebné ho konsolidovať. Nie je cesta znižovania výdavkov, pretože je to ťažké, ale treba sa sústrediť na zvyšovanie ekonomického rastu. V utorok to na tlačovej konferencii povedal predseda strany SaS Richard Sulík.

Spoločne s členom Rady pre ekonomický rast Mariánom Viskupičom a predsedom výboru pre program a zároveň členom Rady pre ekonomický rast Eugenom Jurzycom uviedli, že SaS má v programe 96 bodov, ktoré podporujú ekonomický rast. Strana SaS nebude súhlasiť so zvyšovaním daní a odmieta aj znižovanie dôchodkov.

Video: Rada pre ekonomický rast strany SASKA

Rada pre ekonomický rast strany SASKA (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Daňový systém je komplikovaný. Riešením je zaviesť rovnú daň najviac na úrovni 19 percent s minimom výnimiek," povedal Viskupič s tým, že strana navrhuje zaviesť aj každoročnú valorizáciu odpočítateľnej položky a iných položiek, ktoré znižujú daňový základ. Rovná daň totiž podľa Viskupiča zlepší podnikateľské prostredie.

Marián Viskupič
Zobraziť galériu (4)
Marián Viskupič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Daňová brzda

Riešením je podľa SaS aj presadenie daňovej brzdy či postupné uvoľnenie odpisovania majetku a odstraňovanie bariér rodinného podnikania. Samosprávy tiež musia byť na jednej úrovni so štátnou správou. Strana SaS v rámci svojich návrhov uviedla, že časť z príjmov obcí by mala pochádzať z ekonomických aktivít na ich území.

Podľa Sulíka je potrebné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Jurzyca sa vyjadril, že by mala krajina testovať podnikateľské zákony, či nie sú horšie než v susedných krajinách. Mali by sme sa po vzore Poľska tiež sústrediť na odbúravanie bariér pre slovenské firmy na európskych trhoch.

Eugen Jurzyca
Zobraziť galériu (4)
Eugen Jurzyca  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister financií Michal Horváth minulý týždeň vyzval zástupcov politických strán, aby prichádzali s vlastnými návrhmi, ktoré by však mali byť konkrétne a merateľné. "Situácia vo verejných financiách je veľmi vážna, preto privítame akékoľvek námety. Pomôže to aj tomu, aby sa po voľbách rozpočet rýchlejšie zostavil a uviedol do praxe, ak tam budú opatrenia, ktoré už majú podporu politických strán," vyhlásil minulý týždeň po rokovaní vlády Horváth. Sulík na tlačovej konferencii návrhmi strany SaS reagoval na Horváthovu výzvu.

Viac o téme: EkonomikaEkonomický rastRichard SulíkSASKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu