Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prudký ZVRAT v počasí! Východ bičujú búrky: V Závadke poškodili tretinu domov, v Sobranciach vyhlásili mimoriadnu situáciu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Počasie ako na hojdačke. Aj tak by sa dalo opísať toto leto. Horúčavy striedajú prudké lejaky, ktoré sú často sprevádzané krupobitím, silným vetrom a následným dusnom. Inak tomu nebude ani dnes. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu aj štvrtok výstrahy pred búrkami aj pred vysokými teplotami. Východné Slovensko v týchto chvíľach s nimi bojuje.

Archívne VIDEO: Búrky zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizované 20:45 Okresný úrad Sobrance vyhlásil v stredu večer mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú škody vo viacerých obciach, ktoré spôsobila silná búrka. Uviedol to prednosta úradu Marián Škirda. "Momentálne zasadá krízový štáb. Snažíme sa pomôcť postihnutým obciam, ktorými sa prehnala búrka spojená s veternou smršťou a krupobitím," povedal s tým, že výčiny počasia poškodili hlavne strechy domov, fasády, okná či autá.

Medzi obcami, kde evidujú väčšie škody, sú podľa jeho slov napríklad Veľké Revištia, Blatné Remety, Blatné Revištia, Bunkovce, Svätuš, Záhor, Tašuľa či Blatná Polianka. "Zatiaľ vieme o tých obciach, ktoré nám dali vedieť. Situácia nie je dobrá. Sťažuje to aj počasie, keďže opäť začalo pršať," dodal. Ako uviedla starostka obce Veľké Revištia Zuzana Boháčiková, evidujú okolo 20 striech, ktoré je rýchlo potrebné prekryť. "Riešime, čo sa dá. Povolali sme aj hasičov z iných obcí. Padali tu krúpy veľké asi ako golfové loptičky. Niektorí ľudia majú aj porozbíjané okná," dodala. Priamo v Sobranciach podľa primátora Jána Sklára zatiaľ veľké škody nezaznamenali.

Aktualizované 19:40 Cez radarovú stanicu Kojšovská hoľa prešla v podvečerných hodinách búrka, ktorá priniesla veľmi vysokú intenzitu dažďa - 20 mm/10 minút. 

 

Priamo cez našu radarovú stanicu Kojšovská hoľa prešla v podvečerných hodinách búrka, ktorá priniesla veľmi vysokú...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, July 19, 2023

Aktualizované 19:23 Na západe hlásia slabšie zrážky v okolí Malaciek a Bratislavy. 

 

🕓19:05 🌧️ Na západ prišli aspoň slabšie zrážky do okolia Malaciek a Bratislavy ⛈️ Silné búrky naďalej na juhovýchode, pozor na krúpy 🤟DonP/SHMÚ

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, July 19, 2023

Aktualizované 19:15 Búrka dorazila aj do Strážskeho, kde po sebe zanecháva spúšť vo forme popadaných stĺpov a stromov. Ako povedal primátor Patrik Magdoško, mesto bolo v dôsledku výčinov počasia dočasne nepriechodné.

 

Strážske po búrke ako z katastrofického filmu. 😯 📸: Štefan Danko (Domi)

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, July 19, 2023

Aktualizované 18:50 V niektorých okresoch na východe Slovenska platia v stredu večer aj hydrologické výstrahy pred prívalovou povodňou. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu druhého stupňa vydal pre okres Sobrance, výstrahu prvého stupňa pre okresy Gelnica, Košice, Košice-okolie Bodva a Košice-okolie Hornád. Výstrahy platia predbežne do 19.30 h, v lokalite Sobraniec do 19.00 h. Pre väčšinu územia Slovenska s výnimkou okresov na severe zároveň trvajú do 20.00 h výstrahy pred búrkami druhého a prvého stupňa.

Aktualizované 18:40 Množstvo výjazdov v súvislosti s výčinmi počasia evidujú aktuálne hasiči v okresoch Michalovce a Sobrance. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová. "Výjazdy sa týkajú spadnutých stromov, strhnutých striech, zatopených priestorov a podobne," uviedla s tým, že strhnutú strechu rodinného domu evidujú napríklad v Závadke v okrese Michalovce, v obci Záhor v okrese Sobrance, ale aj v Strážskom.

Aktualizované 18:30 Silný vietor a krúpy v Závadke v okrese Michalovce poškodili v stredu popoludní podľa prvotných odhadov takmer tretinu domov. Pre TASR to uviedla starostka obce Jana Dziaková s tým, že v obci padali krúpy veľké takmer ako tenisové loptičky.  "Zničené sú hlavne staršie domčeky, ktoré mali eternitovú krytinu. Strechy, výplne na oknách, autá, ktoré neboli v garáži, stromy," povedala. Podľa nej sú vzniknuté škody veľké. "Bolo to krátke, ale intenzívne. Ono to vyzeralo ako keby prišlo tornádo s veľkými krúpami," dodala.

Aktualizované 17:50 Najintenzívnejšia búrka úradovala v okresoch Michalovce a Vranov nad Topľou, kde sa vyskytla supercela. Nebezpečný je najmä silný vietor, informuje portál imeteo.sk. Ten láme nielen konáre, ale berie aj strechy. Klokočovom v okrese Michalovce sa prehnala takáto supercelárna búrka.

Situácia na východe je vážna a odborníci pripomínajú, že sú dokonca vhodné podmienky aj pre vznik tornád. 

Po tropických horúčavách silné búrky

Prvé búrky a intenzívne zmeny počasia zasiahli naše územie už v utorok večer, kedy sa k nám z Rakúska premiestnila búrková vlna a západom sa prehnala supercela. Tá so sebou priniesla okrem zrážok silný nárazový vietor, ktorý vyvracal stromy, lámal konáre a ničil strechy. Na viacerých miestach museli zasahovať aj hasiči. 

Aktuálne je vo väčšine miest letné počasie, avšak v poobedných hodinách sa opäť dočkáme prudkých lejakov, silného vetra a krupobitia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva búrkovú činnosť od 12-tej až do večerných hodín. 

Meteorológovia vydali výstrahy
Zobraziť galériu (5)
Meteorológovia vydali výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia vydali výstrahy
Zobraziť galériu (5)
Meteorológovia vydali výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Podľa portálu imeteo.sk je však situácia pomerne komplikovaná a je ťažké určiť, kde presne sa búrky vyskytnú. V celej strednej Európe by malo dochádzať k tvorbe viacerých búrkových buniek, ktoré nemusia mať dlhú trvácnosť a naopak, niektoré z nich môžu prerásť aj do superciel.

Meteorológovia vydali výstrahy
Zobraziť galériu (5)
Meteorológovia vydali výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu