Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Typicky slovenské?! Zo slov analytikov vás porazí: Pozrite, ako ceny rástli u nás a v zahraničí, rozdiel je priepastný

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages)

BRATISLAVA – Drahé potraviny, vysoké marže predajcov a dokonca reči o tom, že ľudia hladujú. Vysoké ceny a rekordná inflácia sa stali v posledných mesiacoch jednou z hlavných tém nielen u nás. Pravou však je, že Slovensko je v raste cien potravín absolútnym šampiónom, čomu dávajú za pravdu aj analytici, ktorí sa ostro pustili do tunajších pomerov. Už čoskoro by sme sa však mali dočkať poklesu konečne aj my.

Archivny rozhovor: Ekonomická analytička Eva Sadovská o rekordných cenách potravín

Ekonomická analytička Eva Sadovská o rekordných cenách potravín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Analytici z projektu Dáta bez pátosu upozornili, že rast cien nastáva u nás okamžite pri náznaku rastu v Európe. Amplitúda rastu je oproti eurozóne alebo aj Česku obrovská, k poklesu, naopak, dochádza u nás najneskôr. „Ak v januári 2019 stál nákup 100 eur, tak v apríli 2023 tento istý nákup stál 150 eur. Ide o 50-percentný nárast cien,“ uviedli analytici. V Eurozóne pritom došlo v tom istom období priemerne “iba“ k 28-percentnému rastu, čo je významne menej ako u nás. Rast cien potravín v eurozóne bol tiež pozvoľnejší a pomalší a už od marca sú ceny stabilizované.

Typicky slovenské?! Zo slov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

V Česku síce došlo k nárastu rovnako rýchlo, ako u nás, no bol nižší. V apríli už dokonca ceny klesali. U nás zatiaľ v rovnakom období stále rástli. „Ide o nefunkčnosť inštitúcií štátu, ktoré máme zriadené, a ktoré zamestnávajú stovky ľudí: Protimonopolný úrad, Obchodná inšpekcia. Tieto nepristúpili k účinnej kontrole primeranosti marží. A nenapraví to žiadny ďalší úrad, ale len poctivý výkon a zfunkčnenie tých úradov a inštitúcií, ktoré už máme, a ktoré si platíme,“ tvrdia analytici.

Na Slovensku vidia problém v tom, že od pôdy, cez skupovanie úrody, spracovanie komodít, predaj produktov až po siete predajcov má všetko v rukách doslova pár „jedincov, ktorí majú silný vplyv, kontrolujú trh, dominujú v distribúcii, majú všade kontakty.“ Ti podľa ich slov už nedovolia, aby sme mali reálne otvorený trh, dostatočnú konkurenciu vo všetkých veľkostiach predajní či jednoduché pravidlá predaja z dvora, predaja prebytkov, predaja na trhu a jednoduchú reguláciu kvality a čerstvosti. Zamedzovať majú aj tomu, aby sme mali „jednoduchú legislatívu pre malých predajcov od povoľovaní prevádzok po zamestnávanie rodiny, mladých, sezónnych pracovníkov a zamestnancov s nízkym daňovo-odvodovým (ne)zaťažením.“ 

Typicky slovenské?! Zo slov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Máme všetko opačne a pár silných hráčov stráži pravidlá, legislatívu, prístup na trh a nakoniec aj ceny v obchode s kasou,“ povedali jasne. Pozitívnou správou je, že dobré časy v podobe relatívneho poklesu cien by už mali doraziť aj k nám. Síce oneskorene po celej eurozóne a aj Česku, ale predsa. „Bude to síce trvať dlho a dlhšie ako v Eurozóne, lebo ceny padnú z vysoká a predajcom bude ľúto ich opúšťať, vzdávať sa nadmerných ziskov, marží a silného cashflow,“ vysvetlili analytici.

„Vy môžete zmeniť nákupné zvyklosti a zvyky, nekupovať drahé potraviny a prejsť na lacnejšie verzie. Potlačíte tým krivku grafu, index cien potravín nižšie. Skoro a výrazne. Dá sa to. Už oznam o inflácii v strede tohto týždňa bude o poklese. Sme si tým istý a energie, palivá a potraviny budú hlavnými ťahúňmi,“ dodali.

Viac o téme: CenyPorovnanie ZdražovanieAnalyticiInfláciaDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu