Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezidentka podpísala novelu volebného zákona: Poslanci ju ešte plánujú opraviť

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 5.) schválili. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po hlasovaní informoval o chybe v zákone, poslanci ju plánujú opraviť.

"Bezprostredne po hlasovaní poslancov v parlamente sa objavili pochybnosti o vykonateľnosti zákona v praxi. Opravou pochybenia parlamentu prezidentským vetom by prezidentka prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov, pretože by si privlastnila zákonodarnú iniciatívu, ktorou nedisponuje," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol riaditeľ odboru komunikácie kancelárie prezidenta Jozef Matej. Prezidentka preto zákon podpísala, poslanci by mali chybu v legislatíve opraviť.

Zverejniť zápisnice okresných volebných komisií má byť povinný aj Štatistický úrad SR

Novelizácia zavádza povinnosť obcí zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete, ak majú zriadenú webovú stránku. Zverejniť zápisnice okresných volebných komisií má byť povinný aj Štatistický úrad SR.

Prezidentka podpísala novelu volebného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po schválení zákona v parlamente namietal poslanec Milan Mazurek (nezaradený) jeho nevykonateľnosť, keďže sa nehlasovalo o pozmeňujúcich návrhoch autora novely Eduarda Kočiša (nezaradený). Niektorí poslanci navrhovali hlasovanie vyhlásiť za zmätočné a opakovať ho. Napokon sa poslanecké grémium dohodlo, že počká na stanovisko prezidentky, či sa rozhodne zákon vetovať. Predseda parlamentu avizoval, že ak hlava štátu zákon podpíše, majú pripravené riešenie situácie a ešte na aktuálnej schôdzi to vyriešia v rámci pozmeňujúceho návrhu k inému zákonu.

Viac o téme: OpravaPoslanciNovela zákonaVolebné právoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu