Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Právnická fakulta UK zverejnila stanovisko ku kontroverznému paragrafu 363: Mnohých to nepoteší!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová podala ešte koncom januára návrh na posúdenie súladu paragrafov 363 a 367 Trestného poriadku s ústavou. Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave k tomu teraz vydala vlastné nezávislé stanovisko, ktoré zverejnila ešte pred posúdením Ústavného súdu.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave vydala stanovisko ku konaniu pred Ústavným súdom Slovenskej republiky o súlade ustanovení § 363 až § 367 Trestného poriadku v znení neskorších právnych predpisov a noviel s Ústavou Slovenskej republiky, ktorým reaguje na podania v danej veci zaslané na Ústavný súd SR. Podľa správy sa pre tento krok rozhodla "s úmyslom prispieť k odbornej diskusii, k eliminácii politizácie výsostne odbornej problematiky a zároveň v záujme budovania právneho štátu." Zároveň dodala, že sa dištancuje od akéhokoľvek politického zneužívania odborného stanoviska

Vo svojom stanovisku uviedla, že podľa jej názoru je uvedené ustanovenie plne v súlade s menovanými článkami Ústavy Slovenskej republiky a príslušnými článkami Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Právny poriadok vníma ako ucelený racionálny systém právnych noriem, ktoré je potrebné vykladať vo vzájomnej súvislosti.

archívne video

Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ďalej uviedla, že § 363 až § 367 Trestného poriadku je celkom zjavne možné vykladať i aplikovať ústavne konformným spôsobom. Paragrafy 363 až 367 Trestného poriadku sledujú legitímny cieľ, ktorým je požiadavka zákonnosti rozhodnutí prokurátorov a policajtov a na ňu nadväzujúca požiadavka ústavnej konformity zásahov vytváraných týmito rozhodnutiami (t. j. odstránenie nezákonnosti a najmä odstránenie z nezákonnosti vyplývajúcich zásahov do základných práv a slobôd). Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v stanovisku zdôraznila, že Slovenská republika má dostatočný systém garancií vytvárajúcich predpoklad, že nemôže dochádzať k systémovému zlyhávaniu pri aplikácii § 363 až § 367 Trestného poriadku, pričom ide o tieto záruky:

  • záruky vyplývajúce zo spôsobu obsadenia funkcie/kreácie generálneho prokurátora SR
  • záruky vyplývajúce z politickej kontroly činnosti generálneho prokurátora SR
  • záruky vyplývajúce zo súdnej kontroly činnosti generálneho prokurátora SR
  • záruky vyplývajúce z práva odvolať generálneho prokurátora SR
  • záruky vyplývajúce z možnosti vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť generálneho prokurátora SR.

 

Na stanovisku pracovali odborníci Právnickej fakulty UK v Bratislave, ktorí sa vo svojej vedecko-pedagogickej praxi venujú oblasti trestného práva a oblasti ústavného práva, na čele s jej dekanom doc. JUDr. Eduardom Burdom, PhD. Menovite Dr. h. c. prof. JUDr. Lucia Kurilovská, PhD., prof. JUDr. Tomáš Strémy, PhD., doc. JUDr. Milan Hodás, PhD., JUDr. Lukáš Turay, PhD. a JUDr. Stanislav Mihálik, PhD., ktorí sa vzhľadom na uvedenú argumentáciu domnievajú, že Ústavný súd SR by mal o návrhoch v konaní o súlade ustanovení § 363 až § 367 Trestného poriadku s Ústavou Slovenskej republiky a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd rozhodnúť tak, že im nevyhovuje.

Prezidentka podala návrh na Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová podala 26. januára 2023 na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Čaputová je presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

Právnická fakulta UK zverejnila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Nezávislosť súdnej moci je potrebné strážiť. O to viac v mladej demokracii, akou je Slovensko. Zákonné dôvody relativizácie rozhodovacej činnosti súdov preto musia byť reštriktívne, jasné a vyvážené. V prípade terajšieho znenia paragrafu 363 takáto proporcionalita chýba," vysvetlila vtedy Čaputová.

Viac o téme: VyjadrenieUniverzita KomenskéhoMaroš ŽilinkaZuzana ČaputováParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu