Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Nové správy z košickej nemocnice: Posun v prípade vážne zranených baníkov!

V bani v Novákoch došlo k výbuchu Zobraziť galériu (2)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

NOVÁKY - Štyria muži z Bane Nováky skončili v kritickom stave potom, čo došlo v stredu pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Dvaja boli vrtuľníkom prevezení aj do nemocnice v Košiciach.

aktualizované 18:00 dravotný stav jedného z dvoch pacientov, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky, sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Uviedla to hovorkyňa UNB Eva Kliská."Je pri vedomí a komunikuje. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, a preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu," priblížila Kliská.

Deväť ľudí utrpelo na mieste v bani v Novákoch popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, dozor v trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín.

U dvoch hospitalizovaných v košickej nemocnici nastal výrazný posun v ich zdravotnom stave. "Aktuálny stav obidvoch pacientov hospitalizovaných na klinike popálenín a rekoštrukčnej chirurgie sa aktuálne zlepšil. Po zvládnutí prvotného šokového stavu a po vyšetreniach, ktoré nepotvrdili závažné poškodenie dýchacích ciest, boli obaja pacienti zobudení z umelého spánku a odpojení od pľúcnej ventilácie. Ich zdravotný stav zostáva aj naďalej vážny, sú však pri vedomí a komunikujú," informovala hovorkyňa Agel Košice-Šaca Martina Pavlíková. 

Brífing štátnych tajomníkov k výbuchu v bani v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dvaja pacienti, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava, sú aj naďalej vo veľmi vážnom stave a zostávajú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská. "Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť," priblížila. Popáleniny sa podľa nej nachádzajú prevažne na tvári a horných končatinách pacientov. "Obidvaja pacienti sa podrobili zákroku na podporu hojenia rán a zostávajú i naďalej pod dohľadom našich zdravotníkov," doplnila Kliská.

Zaujímala sa o nich aj prezidentka

O zdravotný stav zranených baníkov sa zaujímala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá telefonovala s riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom. "Baníci, ktorí utrpeli ťažké zranenia počas včerajšej nehody v Bani Nováky, sú v profesionálnej starostlivosti zdravotníkov a zdravotníčok, ubezpečil ma o tom počas telefonátu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka dúfa, že ich stav sa stabilizuje a že sa čoskoro dostanú z najhoršieho. "Držím im palce a myslím aj na ich rodiny a blízkych, ktorí s nimi tieto ťažké chvíle prežívajú," doplnila.

AKTUÁLNE Nové správy z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: BaníciVýbuchNemocnicaBaňaNováky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu