Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Niektorí ostali sklamaní: Dotácie na obnovu domu boli rozchytané za pár hodín! Ďalšia šanca bude o o pár mesiacov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images/Fotomax)

BRATISLAVA - Extrémny záujem. Tak by sa dalo popísať to, čo sa dialo začiatkom týždňa na pobočkách Obnov dom. Ambiciózny plán, ktorý pred pár mesiacmi predstavila vláda, doteraz narážal na byrokratické problémy, no to je už minulosťou. O dotácie bol obrovský záujem a rozchytali sa doslova za pár hodín. Tí, ktorí tento termín nestihli, však nemusia zúfať. Ďalšia možnosť na obnovu domu príde zrejme už o pár mesiacov.

Vláda prišla s nápadom na dotácie na obnovu domov ešte pred pol rokom. Za ten čas sa však do výzvy zapojilo len málo ľudí, dôvodom bola príliš veľká byrokracia. Mnohí si preto povedali, že radšej, ako sa zaoberať papierovačkami, zaplatia rekonštrukciu domu z vlastného vrecka. Formulár na 19-tisícovú dotáciu dokázali vyplniť za 30 minút a nebude potrebný doklad o trvalom pobyte či papiere zo stavebného úradu.

Archívne VIDEO Obnova starých rodinných domov by mala ušetriť 30 percent spotreby

Obnova starých rodinných domov by mala ušetriť 30 percent spotreby (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Následne sa však vláda na formuláre pozrela a celý proces zjednodušila. A o takmer 200 miliónov eur mohli Slováci bojovať už tento pondelok. A záujem bol obrovský. Informuje o tom portál tvnoviny.sk. Ba čo viac, v Lučenci v pobočke Obnov dom vybavili za necelé tri hodiny vyše 60 žiadostí. Všetkých 10-tisíc žiadostí sa minulo v priebehu 14 hodín, zníženie byrokracie zaujal záujemcov natoľko, že pred pobočkami na celom Slovensku stáli v radoch. Aktuálne budú pracovníci na pobočkách posudzovať žiadosti, pričom na jeden formulár majú vyčlenených zhruba 90 minút.

Niektorí ostali sklamaní: Dotácie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obnovdom.sk)

Každému jednému žiadateľovi chcú odpovedať do jedného mesiaca. „Nesmierne nás teší veľký záujem majiteľov rodinných domov. Výzvu 3 sme uzatvorili v rekordnom čase, za 14 hodín. Desaťtisíci žiadateľ vyplnil formulár o 22:57 h. Pilotné výzvy síce priniesli zaváhania, no práve vďaka nim a problémom, ktoré sme tam identifikovali, sme mohli takto proklientsky pripraviť túto 3. výzvu,” uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Niektorí ostali sklamaní: Dotácie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obnovdom.sk)

Pre záujemcov má ministerstvo životného prostredia aj niekoľko rád. "A to, aby si vybavili všetky potrebné doklady od stavebného úradu ešte pred začiatkom rekonštrukcie. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k porušeniu stavebného zákona. Rovnako je potrebné myslieť na fotodokumentáciu a svoj dom odfotiť zo štyroch strán pred rekonštrukciou aj po nej. Vyhotoviť fotografie „pred a po“ treba aj v prípade výmeny zariadení. Ak si žiadateľ vykonáva rekonštrukciu svojpomocne, odporúčame odkladať bločky z nákupu materiálov. V prípade kontroly, ktorá môže byť vykonaná kedykoľvek až do 31. augusta 2031," uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj. 

Niektorí ostali sklamaní: Dotácie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obnovdom.sk)

Tí, ktorí si v súčasnosti nestihli podať žiadosť, prípadne o tejto možnosti nevedeli, však zúfať nemusia. Kompetentní deklarujú, že na konci leta bude vyhlásená ďalšia výzva. V rámci tretej výzvy programu Obnov dom majú žiadatelia k dispozícii alokovanú sumu 190 miliónov eur. Žiadatelia môžu z finančného príspevku pokryť 75% výdavkov na rekonštrukciu, maximálne však do výšky 15 000 eur. V prípade preukázania energetickej úspory viac ako 60% získajú finančný príspevok až do výšky 19 000 eur.

Niektorí ostali sklamaní: Dotácie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: DotácieMinisterstvo životného prostrediaSlovenská agentúra životného prostrediaObnova domu Obnov domVýzva Obnov domZníženie byrokracieFotografie rekonštrukcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu