Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gyimesi náhle končí u Matoviča: Môže dopadnúť ako politický bezdomovec, ešte nemá ani dohodu s Alianciou!

Gyimesi odchádza od Matoviča a z OĽaNO. Zobraziť galériu (4)
Gyimesi odchádza od Matoviča a z OĽaNO. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na menšinovom maďarskom politickom spektre dochádza k zásadnému zemetraseniu, keďže kontroverzný poslanec OĽaNO György Gyimesi sa rozhodol odísť z klubu strany a pred voľbami sa zrejme bude snažiť o dohodu s Alianciou, ktorú napriek tomu ešte nemá. Sám uvádza dôvody odchodu, pričom spomína aj vojnu na Ukrajine, no situácia sa bez dohody s Alianciou môže pre Gyimesiho skomplikovať. Zároveň sa pri tejto príležitosti rozhodol ospravedlniť členovi Aliancie Konrádovi Rigóovi.

VIDEO Tlačová konferencia Gyimesiho a Matoviča:

Gyimesi odchádza z klubu OĽaNO a od Matoviča bez toho, aby mal vopred dohodnutý vstup do inej strany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odchod bez búchania s dvermi

Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi opúšťa OĽaNO. Argumentuje rozdielmi názorov v zásadných otázkach a tým, že nechce hnutiu svojimi postojmi škodiť. Zároveň uviedol, že s mimoparlamentnou stranou Aliancia zatiaľ žiadnu dohodu nemá a rokovania ešte budú pokračovať. Napriek tomu spolu s Matovičom na tlačovke uviedli, že politický rozchod sa dá uskutočniť aj bez emócii. "Odchádzam bez toho, aby som uviedol polnočný status alebo by som búchal s dvermi," povedal Gyimesi, ktorý touto narážkou zrejme myslel povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati), ktorý svoj odchod prednedávnom ohlásil statusom krátko pred polnocou a na druhý deň ohlásil novú stranu.

Gyimesi náhle končí u
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ospravedlnenie členovi Aliancie Rigóovi

Vzápätí sa Gyimesi začal venovať téme roztržky medzi ním a členom Aliancie Konrádom Rigóom. Sám priznal, že v debate s ním a politickej prestrelke použil slová, ktoré neboli vhodné a nemal ich použiť. Dodal, že v danej téme dokonca ani nebol odborníkom a vo veľkom si sypal na tlačovke popol na hlavu. Gyimesi v minulosti Rigóa nazval "chorým mužom".

Gyimesi náhle končí u
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O niekoľko minút na to navyše spomenul, že s Alianciou dohodu ešte nemá. Gyimesi dodal ešte to, že okrem názoru vojny na Ukrajine sa jeho cesty s OĽaNO rozchádzajú aj pre kroky Eduarda Hegera, ktorý vraj jedným podpisom zrušil pôrodnicu na východe Slovenska v Kráľovskom Chlmci.  

Odchádza aj pre názor na konflikt na Ukrajine

Poslanec odchádza z klubu OĽaNO aj preto, lebo sa vraj "názorovo líši" s kolegami v tom, ako riešiť konflikt na Ukrajine. "Ja som za mier, nechcem ďalšie dodávanie zbraní," povedal Gyimesi. Tomu neskôr kontroval predseda klubu Michal Šipoš, ktorý na danú tému povedal, že "treba pomáhať slabšiemu", no rešpektuje Gyimesiho názor. "Na toto máme iný názor, no vždy som si názor Ďura Gyimesiho vážil," povedal aj šéf OĽaNO Igor Matovič.

Gyimesi náhle končí u
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Za OĽaNO kandidovať nebude, no dohodu ešte s Alianciou nemá

Gyimesi dodal, že za OĽaNO do volieb už opätovne kandidovať nebude, no zároveň povedal, že žiadna dohoda s Alianciou ešte nepadla, čo mu môže politickú situáciu skomplikovať. "Ja sa teraz budem venovať synovi, začína lovecká sezóna," odpovedal Gyimesi na otázku, čo bude teraz robiť. Nemyslí si však, že ak by do Aliancie vstúpil, tak táto by sa odchodom platformy Most-Híd rozpadla. "Nemyslím si, že sa niečo také stane," reagoval stručne.

Gyimesi náhle končí u
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Oceňujem toto gesto Györgyho Gyimesiho, že aj napriek tomu, že nemá vopred dohodnutý angažmán v inej strane, odchádza takto na voľnú nohu," pochválil na záver Gyimesiho Matovič a dodal že "drží palce maďarskej politickej reprezentácii".

Viac o téme: OdchodVoľbyIgor MatovičOĽaNOAlianciaGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu