Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štatistický úrad zverejnil nové dáta: TÁTO potravina zdražela úplne drasticky! Platíme za ňu dvojnásobnú cenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výrazný rast cien pri potravinách sme zaznamenali vo všeobecnosti, no je jedna potravina, ktorá predbehla všetky ostatné. Za dva roky zdražela o dvojnásobok. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Archívne VIDEO

Boris Kollár o rokovaní o vysokých cenách za potraviny (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Potravinou, ktorej cena vyskočila rapídne hore, sú vajcia. "Vo februári 2019 sme za 10 vajec zaplatili 1,43 eura, tento rok vo februári to bolo 3,14 eura, čo bola viac ako dvojnásobná cena. Zdražovanie sa prejavilo najmä za posledný rok, kedy cena vajec stúpla o 80 %," spresnili štatistici. V roku 2022 podľa ŠÚ SR slovenskí farmári vyprodukovali takmer 765 miliónov kusov slepačích vajec, z ktorých takmer dve tretiny mali pôvod v hydinárňach na území Nitrianskeho kraja.

Štatistický úrad zverejnil nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Produkcia klesla za posledné tri roky o 7 %, za posledných päť rokov až o 19 %. V prepočte na obyvateľa slovenská produkcia dosahuje niečo vyše 150 kusov vajec za rok. "Priemerný obyvateľ Slovenska bez ohľadu na vek však spotreboval v roku 2021 až 226 vajec, čo je množstvo vrátane vajec spracovaných do rôznych potravín. V prepočte ide o štyri až päť vajec na obyvateľa týždenne," dodal štatistický úrad.

Viac o téme: PotravinyVajciaInflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu