Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia ďalej vyšetruje prípad spojený s čistiarňou odpadových vôd v areáli Petrochemy Dubová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEMECKÁ - Enviropolícia naďalej vyšetruje prípad spojený s čistiarňou odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno. Pre riziko jej odpojenia od elektrickej energie v okrese stále platí mimoriadna situácia.

Trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia začala polícia v súvislosti s prípadom v máji 2022. "Vyšetrovateľ Enviropolície zabezpečuje ďalšie dôkazy, ktoré vyplynuli z doteraz získaných faktov. Taktiež čakáme na doručenie znaleckého posudku týkajúceho sa ohrozenia vôd. Postupne sa realizujú aj ďalšie výsluchy osôb k doteraz zisteným skutočnostiam," uviedla  hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že získanie niektorých druhov dôkazov je pre zložitosť prípadu komplikované.


Pre riziko odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie platí v okrese Brezno od vlaňajšieho apríla mimoriadna situácia. Ako priblížil prednosta Okresného úradu Brezno Ondrej Filipiak, naďalej pokračujú rokovania s predstaviteľmi Ministerstva životného prostredia SR, najbližšie zasadnutie krízového štábu sa uskutoční v utorok (28. 2.).

Problém začal takmer pred rokom

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca 2022, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa tam nachádzajú.

Obhliadla upozornila na silné znečistenie okolia

V rámci riešenia mimoriadnej situácie urobil Štátny geologický ústav Dionýza Štúra vlani v lete obhliadku bývalej rafinérie, ktorá preukázala silné znečistenie areálu ropnými látkami a tiež havarijný stav hrádze pri odkalisku gudrónov. Na jeseň odborníci vykonali i monitoring funkčnosti drenážnej steny gudrónových jám.

Rafinéria minerálnych olejov v obci Nemecká začala svoju činnosť v roku 1938 ako štátny podnik, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Pri spracovaní ropy vznikli v areáli rafinérie skládky odpadu nazývané gudrónové jamy. Okrem odkaliska v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba počas minulého roka z gudrónových jám nad Predajnou odčerpal a prečistil takmer 800.000 litrov vody.

Viac o téme: Čistiareň odpadových vôdBreznoPetrochema Dubová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu