Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenskom sa šíri nebezpečný africký mor: Z východu už zasahuje aj do Banskobystrického kraja

Africký mor ošípaných
Africký mor ošípaných (Zdroj: Getty Images)

ŽARNOVICA – V okrese Žarnovica v Banskobystrickom kraji je aktuálne vydaný zákaz využívania lesa verejnosťou v súvislosti so zaznamenaným výskytom afrického moru ošípaných. Africký mor sa tak už rozšíril z východu Slovenska smerom na západ a ohrozené sú aj domáce chovy ošípaných.

Zákaz sa týka Žarnovice, Novej Bane, Malej a Veľkej Lehoty, Žarnovickej Huty, Horných Hámrov, Župkova, Píly, Veľkého Poľa, Orovnice a Hronského Beňadika. Platí až do odvolania Okresným úradom v Žiari nad Hronom. Zákazom zároveň nie je obmedzená hospodárska činnosť na lesných pozemkoch, vstup do vlastnej nehnuteľnosti, využívanie značených cyklotrás a značených turistických trás a vstup orgánov štátnej správy s cieľom výkonu štátnej správy.

Situácia s africkým morom ošípaných je podľa Bíreša momentálne pod kontrolou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa informácií zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, bol 9.januára nájdený v lokalite Sliač uhynutý diviak. Laboratórne vzorky potvrdili mor, tak ako v prípade odchyteného diviaka 10. januára v katastrálnom území Tajov. Vírus sa však začal šíriť aj do Banskobystrického kraja. Infikované diviaky boli odchytené v katastri Novej Bane. "Vírus afrického moru ošípaných je prítomný u diviačej zveri nielen v katastri Novej Bane, ale postupuje po celom území okresu Žarnovica," uviedla RVPS. "Diviačia zver na území okresu je tak už reálnym zdrojom nákazy a ohrozuje chovy domácej ošípanej," dodala.

Všetkým registrovaným chovateľom domácej ošípanej v okrese Žarnovica RVPS v uplynulých dňoch doručila nariadené opatrenia na ochranu pred zavlečením  do ich chovov. Neregistrovaných farmárov zároveň upozorňuje na zákonnú povinnosť registrovať svoje chovy.

Viac o téme: OšípanéŽarnovicaBanskobystrický krajAfrický mor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu