Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

POZOR V čistiacich prostriedkoch objavili nebezpečnú baktériu! Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia, Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na nebezpečné výrobky, ktoré si mnohí Slováci kúpili. O riziku inšpekciu informoval výrobca The Laundress, Inc., Vo výrobkoch sa nachádzajú zdraviu škodlivé baktérie. Ako postupovať keď ich máte doma?

Matovič rok od prvého prípadu infekcie vyzval verejnosť do víťazného boja s pandémiou (Zdroj: Facebook/Úrad vlády SR)

„Spoločnosť The Laundress má dôvodné podozrenie, že pracie prostriedky, aviváže, tekuté prípravky na škvrny, čistiace prostriedky pre domácnosť, tekuté prostriedky na riad, môžu obsahovať baktérie ako Burkholderia cepacia, Klebsiella aerogenes a viacero rôznych druhov Pseudomonas, z ktorých mnohé sú organizmy životného prostredia, ktoré sa bežne vyskytujú v pôde a vode a niektoré možno nájsť aj u ľudí.“ uvádza sa na stránke SOI. Inšpektori dodávajú, že baktérie sa môžu do tela dostať vdýchnutím, cez oči alebo prasknutím kože.

POZOR V čistiacich prostriedkoch
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Čistiace prostriedky a aviváže vyrobené touto firmou si v poslednej dobe zakúpilo množstvo spotrebiteľov. SOI ďalej informuje, že ľuďom s dobrým imunitným systémom by žiadne riziko hroziť nemalo. Dodávajú však, že „ľudia s oslabeným imunitným systémom, externými zdravotníckymi pomôckami a pľúcnymi ochoreniami, ktorí sú vystavení týmto baktériám, môžu čeliť riziku závažnej infekcie, ktoré môže vyžadovať lekárske ošetrenie.“ Upozorňujú, že spotrebitelia by napriek nízkemu potenciálnemu riziku mali tovar okamžite prestať používať.

POZOR V čistiacich prostriedkoch
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

O svoje peniaze sa báť nemusíte, vrátia vám ich

Spoločnosť sa za vzniknutú situáciu úprimne ospravedlňuje a sľubuje, že peniaze vráti v plnej výške na základe zaslania žiadosti o vrátenie peňazí. Žiadosť je možné vyplniť na ich stránkach. „Po požiadaní o vrátenie peňazí by spotrebitelia mali výrobok zlikvidovať tak, že fľašu pevne uzatvoria a umiestnia do domového odpadu. Produkt pred likvidáciou nevyprázdňovať,“ upozorňuje spoločnosť.

Viac o téme: InfekciaSOIČistiace prostriedkyBaktérieAvivážeThe Laundress
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu