Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zákaz predaja cez sviatky je podľa SMK populistický

Madej
Madej

Za vysoko populistický návrh označila poslankyňa Klára Sárközy (SMK) návrh na novelizáciu Zákonníka práce, ktorá má zakázať maloobchodný predaj vo Veľkonočnú nedeľu, v 1. sviatok vianočný a na Nový rok.

Uviedla to počas prerokovávania navrhovanej novely zákona v parlamentom výbore pre sociálne veci a bývanie.

Podľa návrhu, ktorý predložili koaličné poslankyne Marta Damborská (SNS), Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS) a Ján Podmanický (Smer-SD), by sa mal zakázať predaj aj na Štedrý deň od poludnia.

Výnimku by mali mať benzínové pumpy, lekárne, nemocnice, letiská, prístavy a ďalšie zariadenia verejnej dopravy, predajne cestovných lístkov a suvenírov. K navrhovanej novele pracovného kódexu výbor neprijal uznesenie.

"Prečo je predaj suvenírov až tak dôležitý," položila si otázku poslankyňa za SMK.

Poslanec Róbert Madej (Smer-SD) poukázal na to, že 1. januára bývajú obchody aj tak zatvorené. "Neviem, či náhodou nevykopávame otvorené dvere," povedal. Upozornil tiež na to, že navrhovaná novela Zákonníka práce zasahuje len do jedného sektora hospodárstva. "Je to len čiastková a zrejme aj nesystémová úprava," uviedol Madej.

Novela tiež stanovuje povinnosť zabezpečiť zamestnancovi najmenej 35 hodín nepretržitého odpočinku týždenne. Mala by to byť nedeľa a časť dňa pred alebo po nej.

Zatiaľ čo v predchádzajúcich častiach hovorí novela taxatívne, čo možno a nemožno, v tejto časti používa výraz "mal by pripadnúť na nedeľu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu