Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reakcie na úmrtie emeritného pápeža Benedikta XVI.: Kondolujú slovenské aj svetové osobnosti verejného života

Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (6)
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa-Pool/dpa)

BRATISLAVA - Na smrť bývalého pápeža Benedikta XVI. reagujú aj naši a svetoví politici, ako aj osobnosti verejného života. Poverený premiér Heger mu poďakoval za službu, prezidenka Čaputová naňho spomína ako na človek silnej viery.

Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán. Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára 2023 vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI. V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorý zomrel v sobotu, za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na sociálnej sieti.  "K vierouke pristupoval s výnimočnou hĺbkou a precíznosťou. Veľkou inšpiráciou bol i svojím bohatým vnútorným prežívaním viery," poznamenal premiér.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery

Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Joseph Ratzinger sa po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čítaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť nezaujato diskusiu aj s názornými oponentami," povedala hlava štátu.

 

Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery. Joseph Ratzinger sa po...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, December 31, 2022

Poukázala na to, že i keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina. "V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete," dodala Čaputová.

Úctu vyjadrili aj slovenské politické strany a hnutia 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) sa na sociálnej sieti Facebook vyjadrilo, že Benedikt XVI. bol po 600 rokoch prvým pápežom, ktorý sa vzdal ešte počas svojho života pápežského úradu.  

 

Dnes vo Vatikáne zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. V roku 2005 sa stal nástupcom Jána Pavla II. a v roku 2013...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Saturday, December 31, 2022

Veronika Remišová, predsedkyňa politickej strany Za ľudí, podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa prostredníctvom svojej strany vyjadrila, Benedikt XVI. sa výrazne podieľal na formovaní cirkvi v posledných desaťročiach.

 

✍️ Píše Veronika Remišová Dnes, v posledný deň roku 2022 zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Nástupca Jána Pavla II. a...

Posted by Za ľudí on Saturday, December 31, 2022

Jedna z najsilnejších opozičných strán voči vláde Eduarda Hegera SMER-SD okrem vyjadrenia úcty spomenula, že emeritný pápež mal blízko k Slovensku cez nášho kardinála Jozefa Tomku. 

 

PÁPEŽ BENEDIKT XVI. ZOMREL ✝️ Zomrel pápež Benedikt XVI., ktorý aj keď nenavštívil Slovensko mal k nemu blízko cez kardinála J. Tomku. Requiescat in pace🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Posted by SMER - SD on Saturday, December 31, 2022

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) spomína na Benedikta ako na 265. pápeža Katolíckej cirkvi, prvého nemeckého pápeža od roku 1523 a prvého pápeža od roku 1294, ktorý dobrovoľne abdikoval.

 

BENEDIKT XVI. 🕯 ➡️ Dnes nás vo veku 95 rokov navždy opustil emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý stál na čele Katolíckej...

Posted by KDH on Saturday, December 31, 2022

Reakcia z Bruselu

"Odchod pápeža Benedikta ma zarmucuje. Vyjadrujem sústrasť všetkým katolíkom. Svojou rezignáciou dal silný signál," vyjadrila sa Ursula von der Leyenová s tým, že najprv sa považoval za služobníka Boha a Cirkvi. "Akonáhle mu začali fyzické sily dochádzať, pokračoval v službe silou svojich modlitieb," dodala predsedníčka Európskej komisie. 

Sunak, Scholz a Macron vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou Benedikta XVI.

Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. "So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.," napísal na Twitteri Sunak. "Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine," dodal.

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako "nemecký" pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku. Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. "Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet," napísal.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (6)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

Na smrť pápeža reaguje aj holandský premiér Mark Rutte

"Smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. stráca rímskokatolícka cirkev a všetci katolíci na celom svete dôležitého duchovného a intelektuálneho vodcu. Spomíname naňho s úctou."

Steineier, Welby i predstavitelia Talianska pripomenuli osobnosť Benedikta XVI.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v sobotu zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za sprostredkovateľa medzi náboženstvami. Canterburský arcibiskup Justin Welby pripomenul jeho odvahu a pokoru. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA a webovej stránky stanice BBC.

Steinmeier uviedol, že pre Benedikta boli obzvlášť dôležité jednota medzi kresťanmi či dialóg medzi náboženstvami. "Usiloval sa viesť dialóg so Židmi a moslimami, ako aj s kresťanskými skupinami na celom svete," napísal nemecký prezident. Profesor Joseph Ratzinger podľa Steinmeiera aj vo svojich prácach spájal vysokú úroveň vedomostí v oblasti teológie a filozofie s porozumiteľným jazykom. Welby pre BBC povedal, že Benedikt XVI. bol "jedným z najväčších teológov svojej doby", ktorý sa usiloval nasmerovať ľudí k Ježišovi Kristovi. Jeho rozhodnutie odstúpiť z roku 2013 označil za "odvážne a pokorné".

Takisto pripomenul mnohé výrazné zmeny, ktorých bol Benedikt počas svojho života svedkom - keď žil v Nemecku počas nacistického režimu či rozdelenia a opätovného zjednotenia tejto krajiny. Taliansky prezident Sergio Mattarella povedal, že Benediktova smrť je dôvod na smútok pre celé Taliansko. Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzdvihla Benediktovu celoživotnú službu cirkvi a schopnosť "prehovoriť k srdciam a mysliam ľudí s duchovnou, kultúrnou a intelektuálnou hĺbkou svojho učiteľského úradu cirkvi".

Na úmrtie reaguje aj Tomáš Taraba 

"Silvester dnes bude pre katolíkov smutný. Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI." napísal na sociálnej sieti. 

 

Silvester dnes bude pre katolíkov smutný. Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Keď som študoval ekonómiu na univerzite...

Posted by Tomáš Taraba - predseda ŽIVOT NS on Saturday, December 31, 2022

Putin a patriarcha Kirill zdôraznili ochranu tradičných hodnôt Benediktom XVI.

Ruský prezident Vladimir Putin zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za "obhajcu tradičných kresťanských hodnôt". Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill zdôraznil ochranu morálnych hodnôt. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Benedikt XVI. bol významná náboženská a štátna osobnosť, presvedčený obhajca tradičných kresťanských hodnôt," uviedol Putin v sústrastnom odkaze, ktorý zverejnil Kremeľ. "Bezvýhradná autorita Benedikta XVI. ako významného teológa mu umožnila významne prispieť k rozvoju spolupráce medzi kresťanmi a k ochrane tradičných morálnych hodnôt," uviedol vo vyhlásení patriarcha Kirill. 

Benedikta XVI. naši veriaci veľmi milovali a radi ho počúvali

Aj keď Benedikt XVI. nenavštívil Slovensko, veriaci zo Slovenska ho veľmi milovali a radi počúvali, všímali si jeho jemné gestá, úsmev a citlivosť pre potreby núdznych a trpiacich. V reakcii na sobotné úmrtie emeritného pápeža Benedikta XVI. to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. odišiel podľa predsedu KBS veľký muž cirkvi. "Svoj pontifikát po zvolení prijal s veľkou pokorou, ktorá vyvrcholila v roku 2013, keď sa vzdal svojho úradu," povedal Bober. Podľa jeho slov Benedikt XVI. všetkých týmto rozhodnutím prekvapil. "Počas svojho pontifikátu preukazoval veľkú učenosť a zrozumiteľnosť, s ktorou predkladal učenie cirkvi," uviedol.

Bober pozval veriacich k modlitbe za dušu emeritného pápeža. "Vyhlasujem pre celé Slovensko v mene KBS, ako aj vo svojom mene smútok a zároveň pozývam aj k modlitbám, milým spomienkam na tohto veľkého muža cirkvi," dodal. K smrti emeritného pápeža sa vyjadril aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. "So zármutkom, ale zároveň s nádejou na večný život som prijal správu o smrti Benedikta XVI. Som mu vďačný za všetko, čo pre cirkev i ľudstvo urobil. Bol príkladom múdreho a pokorného pastiera a správcu Pánovej vinice. Jeho život bol pre nás veľkým povzbudením," uviedol.

Kollár vyjadril ľútosť nad smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril ľútosť nad sobotnou smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. "Je to smutná správa, ale asi každý to už očakával v tak vysokom veku a pri tak podlomenom zdraví," povedal Kollár. Poznamenal, že keď bol na poslednej návšteve Vatikánu, mal sa možnosť pozrieť aj do Vatikánskych záhrad, kde sa emeritný pápež prechádzal a bolo ho tam možné i stretnúť. Nad smrťou Benedikta XVI. vyjadril ľútosť. Zároveň mu praje, aby konečne našiel pokoj, spásu duše a bol už teraz tam, kde kráčal a kde túžil byť.

VIDEO Boris Kollár k úmrtiu emeritného pápeža Benedikta XVI.

Boris Kollár k úmrtiu emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Guterres ocenil vytrvalosť Benedikta XVI. v úsilí o mier

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu ocenil pri spomienke na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. jeho "záväzok k nenásiliu a mieru". TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť katolíkom a ostatným na celom svete, ktorí boli inšpirovaní jeho životom modlitby a húževnatým záväzkom k nenásiliu a mieru," uviedol Guterres. Podľa šéfa OSN bol Benedikt XVI. "zásadový vo viere, neúnavný vo svojom úsilí o mier a odhodlaný brániť ľudské práva".

Na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave vystavia kondolenčnú knihu

Na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave vystavia kondolenčnú knihu. V reakcii na úmrtie emeritného pápeža Benedikta XVI. o tom TASR informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Kondolenčná kniha bude sprístupnená pre všetkých záujemcov na Nekrasovovej 17 v Bratislave. A to od pondelka 2. januára 2023 do štvrtka 5. januára 2023 v čase od 9.00 do 17.00 h.

Kráľ Karol III. vzdal úctu zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI.

Britský kráľ Karol III. sa v sobotu pripojil k svetovým lídrom, ktorí vzdali úctu zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Kráľ ocenil jeho snahu o posilnenie vzťahu medzi katolíkmi a protestantmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News. Britský panovník ocenil "neustále úsilie bývalého pápeža o presadzovanie mieru..., ako aj úsilie o posilnenie vzťahu medzi svetovým anglikánskym spoločenstvom a rímskokatolíckou cirkvou". Dodal, že správu o úmrtí Benedikta XVI. prijal s "hlbokým smútkom".

 

The King has sent a message of condolence to Pope Francis following the death of Pope Emeritus Benedict XVI: Your...

Posted by The Royal Family on Saturday, December 31, 2022

Pápež spomínal na zosnulého Benedikta XVI. ako na láskavého človeka

Pápež František vo svojej koncoročnej homílii vzdal hold svojmu predchodcovi Benediktovi XVI., ktorý zomrel vo veku 95 rokov. František v sobotu podvečer na záver roka slávil vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vešpery spojené s ďakovným spevom Te Deum. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

"A keď už hovoríme o láskavosti, v tejto chvíli naše myšlienky spontánne smerujú k nášmu najdrahšiemu emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorý nás dnes ráno opustil," povedal František. "S dojatím spomíname na človeka takého ušľachtilého, takého láskavého," dodal pápež. Svojmu predchodcovi sa poďakoval "za všetko dobré, čo vykonal" a podčiarkol "jeho obete, ktoré priniesol pre dobro cirkvi".

 

Viac o téme: PápežúmrtiePremiérReakcieBenedikt XVI.Eduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu