Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v parlamente nakoniec schválili: Poslankyňa Tabák na túto počesť vystrelila konfety!

Parlament schválil štátny rozpočet ústavnou väčšinou. Zobraziť galériu (14)
Parlament schválil štátny rozpočet ústavnou väčšinou. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Je to tu. Štátny rozpočet bol po dlhých týždňoch trápenia schválený. Niektorí sa tešili viac, ako by sa patrilo. Poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina) totiž v pléne vystrelila konfety! Kým bol rozpočet definitívne schválený, dokonca došlo k pádu vlády. Nakoniec ale Heger našiel s Richardom Sulíkom (SaS) dohodu, čo zrejme v pléne aj rozhodlo o tom, že podpora bola dokonca nad ústavnú väčšinu. Tento dokument a jeho schválenie je veľmi dôležitou záležitosťou hlavne v prípade schvaľovania avizovaných pomocí pre jednotlivé odvetvia po Slovensku aj v rámci energetickej krízy.

VIDEO Parlament odsúhlasil štátny rozpočet, poslankyňa Sme rodina Romana Tabák pri tejto príležitosti vystrelila zlaté konfety:

Parlament v pléne schválil štátny rozpočet, poslankyňa Tabák na túto počesť vystrelila zlaté konfety (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


  • parlament ústavnou väčšinou schválil štátny rozpočet, podporilo ho 93 poslancov, deje sa tak len niekoľko dní od pádu vlády
  • od schválenia rozpočtu záviselo aj avizované poskytnutie pomoci viacerým odvetviam od lekárov cez športoviská až po gastro
  • SaS a OĽaNO tento týždeň našli dohodu na jeho schválení, liberáli si vybojovali viacero podmienok, napríklad zdanenie ruskej ropy, zrušenie koncesionárskych poplatkov či výdavkové limity

ONLINE

13:17 Týmto tento dnešný online prenos z parlamentu ukončujeme. Ďakujeme, že ste s nami sledovali hlasovanie o štátnom rozpočte v pléne.

12:18 Richard Sulík je presvedčený, že od teraz bude vládnutie prebiehať pokojnejšie a verí, že Matovič dodrží sľub v tom, že odstúpi z postu ministra financií. Koncesionárske poplatky sa zrušia. Hlavným príjmom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

Reakcia Richarda Sulíka na schválený rozpočet (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmena prešla v pléne ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

12:14 Na Slovensku sa zavedie nová daň z plynovodov. Vyplýva to zo zákona o dani z osobitnej stavby, ktorý vo štvrtok Národná rada (NR) SR definitívne schválila. V rámci novely poslanci odsúhlasili aj zmenu vo výpočte registračných poplatkov za motorové vozidlá, ktorá zohľadňuje ekologický aspekt, ako aj zrušenie koncesionárskych poplatkov.

12:13 Zdanenie liehu sa v budúcom roku zvýši o 30 %. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Prostredníctvom novely sa tiež trvalo zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) pre služby v gastro a turistickom sektore, ale aj zvýši odvod z hazardných hier.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V rámci novely poslanci odsúhlasili pozmeňujúci návrh, ktorým sa trvalo zníži DPH na 10 % pre reštauračné a stravovacie služby, ubytovacie služby, prepravu lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, prevádzku športových zariadení, služby fitnescentier, ako aj služby súvisiace s prevádzkou umelých kúpalísk.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prešiel tiež návrh na zvýšenie odvodu z výťažku internetových hazardných hier. Sadzba odvodu vzrastie z doterajších 22 % na 27 %. Zvýšenie odvodu z hazardných hier bude účinné od 1. februára, zvyšok novely potom od 1. apríla budúceho roka.

12:12 Pozrite si prehľad hlasovania o tom, kto sa ako rozhodol pri návrhu štátneho rozpočtu.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: nrsr.sk)

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková je jediná z klubu SaS, ktorá sa hlasovaniu o rozpočte vyhla.

12:02 Poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina) po úspešnom odobrení rozpočtu vystrelila v pléne konfety, čo neskôr ironicky okomentoval aj Boris Kollár, aby neohrozovala ostatných poslancov. "Pani poslankyňa, budete riešená na výbore za nedovolené prostriedky v pléne," povedal jej stranícky šéf Kollár so smiechom.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:01 Štátny rozpočet bol v parlamente schválený s ústavnou väčšinou.

Za bolo 93 poslancov, proti štyria.

MIMORIADNY ONLINE Rozpočet v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: NR SR)

Viac o téme: RozpočetHlasovanieSaSRichard SulíkOĽaNOSme rodinaEduard HegerZa ľudíParlamentRomana Tabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu