Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo je príčinou násilného správania žiakov? Minister Horecký v tom má jasno! Dôležité je minimalizovať riziko

Minister školstva Ján Horecký
Minister školstva Ján Horecký (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K násilnému správaniu sa žiakov prispela izolácia, ktorá bola spôsobená ochorením COVID-19, ale aj vzrastajúca závislosť od sociálnych sietí. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.

O udalostiach, ako sú streľba študenta či útoky sekerou v prostredí školy, sme podľa ministra školstva roky počúvali len zo západných krajín alebo Spojených štátov amerických. "Stále platí, že je to u nás zriedkavý jav. Vo Fínsku mali v posledných rokoch niekoľko prípadov, ktoré sa končili násilnou smrťou obete, čo značí, že je to vážna vec, ktorú netreba podceňovať," uviedol šéf rezortu školstva.

Archívne Video: Alexandra, ktorý zaútočil na spolužiakov v škole v Novákoch, priviezli na Špecializovaný trestný súd

Alexandra, ktorý zaútočil na spolužiakov v škole v Novákoch, priviezli na Špecializovaný trestný súd: Prokuratúra žiada väzbu! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Hoci na Slovensku ide podľa ministra zatiaľ o veľmi zriedkavý jav, stať sa to môže. "Nech školstvo bude akokoľvek kvalitné, tak nemôže zabezpečiť nezraniteľnosť a nepochybenie detí. Preto je veľmi dôležité minimalizovať riziko. Určite k tomu prispela aj izolácia detí, vzrastajúca závislosť od sociálnych sietí, ktorými sa nahrádzajú zdravšie vzťahy medzi deťmi," povedal Horecký. Poukázal na to, že v sociálnych bublinách sa väčšinou človek spája len s tými, ktorí mu imponujú, potvrdzujú jeho názory a tým sa vzdialenosť mentálna, spirituálna aj duševná len zväčšuje.

Viac o téme: NásilieMinister školstvaJán HoreckýSprávanie žiakovIzolácia a sociálne siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu