Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zlé správy! Pred Vianocami pôjde hore cena základnej potraviny: A bude to poriadny útok na naše peňaženky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, NBS)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Spotrebiteľské ceny vajec sa v najbližšom období zvýšia. Chovatelia nosníc sú nútení reagovať na zvyšujúce sa náklady na krmivá, elektrickú energiu, plyn a obaly. Podľa slov Petry Letkovej zo spoločnosti Hydina Holding Liptovský Mikuláš vzrástli náklady len na krmivá o vyše 60 percent.

"Odbytové ceny vajec budeme musieť zvyšovať zo súčasných 10 centov na 15 centov za jedno vajce. Obchodný reťazec si zvýši cenu o ďalších 60 percent, plus DPH, takže konečná cena pre spotrebiteľa sa bude pohybovať okolo 30 centov za vajce," skonštatovala.

Spotrebiteľské ceny konzumných vajec sa pred Vianocami zvýšia (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Výrazný rast výrobných nákladov zaznamenávajú chovatelia nosníc už od začiatku minulého roka. Podľa slov Daniela Molnára z Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) za posledné dva roky vzrástli ceny kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 percent, pričom v tomto roku nárast predstavoval 44 percent. Náklady na krmivá pritom predstavujú viac ako polovicu všetkých nákladov v chove nosníc, upozornil. 

Výrobné náklady stúpli za dva roky o 39 percent

Medziročne sa chovateľom štvornásobne zvýšili ceny elektrickej energie a strojnásobili sa ceny plynu. Celkové priemerné výrobné náklady stúpli pre chovateľov za posledné dva roky o 39 percent, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje sumu 2,89 eura na 100 vajec.

Zlé správy! Pred Vianocami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak Európska únia a najmä naša vláda neprikročia k zastropovaniu cien elektrickej energie a plynu pre poľnohospodárov, bude nevyhnutné zvýšenie odbytových cien konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady chovateľov nosníc," skonštatoval Molnár. 

Viac o téme: CenyVajciaSlovenskoVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu