Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ide do tuhého, vláda má na mále: Zastropovanie cien pre podnikateľov má háčik, ak neschvália rozpočet, nič nebude!

Vláda na tlačovej konferencii spolu s tripartitou predstavila prvú pomoc pre firmy a podnikateľské subjekty. Zobraziť galériu (6)
Vláda na tlačovej konferencii spolu s tripartitou predstavila prvú pomoc pre firmy a podnikateľské subjekty. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Čoraz častejšou a horúcejšou témou je pomoc pre podnikateľov a domácnosti v prípade rastúcich cien energií. Na Úrade vlády SR sa preto stretli predstavitelia vlády, tripartita a ďalší odborníci, ktorí hľadali cestu, ako týmto subjektom pomôcť. Predstavili prvý balík pomoci pre firmy. Ten má však veľký háčik a skloňovali ho viacerí členovia vlády na tlačovke. Ak sa totiž nepodarí schváliť navýšenie štátneho rozpočtu, žiadna pomoc nepríde!

VIDEO Tlačová konferencia na Úrade vlády SR:

Hegerova vláda vyhlásila zastropovanie cien energií pre firmy a podnikateľov, je však viazané na rozpočet (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zastropovanie silovej zložky energií, štát sľubuje preplatenie 80% nákladov

Firmy tak na Slovensku môžu mať v prípade schválenia rozpočtu od 1. januára do 31. marca budúceho roka zastropovanú silovú zložku ceny energií. Pri elektrine to bude na úrovni 199 eur za megawatthodinu (MWh) a pri plyne 99 eur za MWh. Nad túto úroveň preplatí štát 80 % výdavkov. Po pondelkovom rokovaní tripartity to avizoval premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Opatrenie má zatiaľ platiť do konca prvého štvrťroka 2023. V marci vláda podľa Hegera prehodnotí túto pomoc podľa situácie na trhoch. "Podľa toho aj rozhodneme, či budeme v tejto pomoci ďalej pokračovať a v akej podobe," avizoval.

Ide do tuhého, vláda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Týmto opatrením pokryjeme takmer celý sektor firiem. Zostávajú nám ešte energeticky extrémne náročné firmy, tie bude riešiť ministerstvo hospodárstva individuálne," vyhlásil predseda vlády.

Ešte im ostali resty

"Zostávajú nám extrémne energeticky náročné firmy, ktoré bude rezort hospodárstva riešiť individuálne. Prijaté opatrenia budeme prehodnocovať v priebehu marca 2023 a podľa toho nastavíme ďalšie kroky," tvrdí premiér Heger v statuse.

 

🇸🇰 AKO SME SĽÚBILI, TAK PRINÁŠAME POMOC PRE FIRMY S CENAMI ENERGIÍ 🤝 Dnes som zvolal Hospodársku a sociálnu radu, aby...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, October 24, 2022

Pomoc pre domácnosti na budúci rok

Premiér dodáva, že vraj nezabúdajú ani na domácnosti, pre ktoré pripravujú energetické opatrenia na budúci rok. "V tejto chvíli domácnosti majú regulované a stabilné ceny do konca tohto roka a my spravíme všetko preto, aby naši občania mali vo vláde počas krízy oporu, ktorá ich zodpovedne prevedie energetickou krízou," sľubuje Heger.

Ide do tuhého, vláda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Pre firmy majú v rozpočte nachystané 1,4 miliardy eur, nie je však ešte schválený

Minister financií následne detailnejšie na grafe ukázal, ako to vláda s pomocou pre podniky myslí a kde vstúpi do hrý štát cez svoju pomoc. "V rozpočte, ktorý stále nie je schválený, je vyčlenených 1,4 miliardy eur pre podnikateľský sektor. Považujem však za vhodnejšie o nich hovoriť ako o zamestnávateľoch," povedal líder OĽaNO Matovič.

Ten zopakoval, že pomoc firmám je podmienená schválením rozpočtu. Štát by mal podľa Matoviča vynaložiť na túto pomoc v prvom štvrťroku asi 500 miliónov eur. O rovnakú pomoc môžu podľa ministra financií požiadať firmy aj v tomto roku, a to na základe účtov za septembre a október. Pomoc však bude obmedzená hornou hranicou 500.000 eur na firmu do konca tohto roka a 100.000 eur za každý mesiac na firmu v budúcom roku.

Ide do tuhého, vláda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Poslanci by vraj mali dôkladne zvážiť, ako budú pri rozpočte hlasovať

Predstavitelia tripartity vyzývajú poslancov, aby si pri schvaľovaní rozpočtu dobre rozmysleli, ako budú hlasovať, pretože bez jeho schválenia viaceré podniky nedokážu prežiť.

Premiér rovnako upozornil, že budúcoročná pomoc s energiami je naviazaná na schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 v parlamente. V ňom je pripravených na tento účel celkovo 3,5 miliardy eur, z toho časť aj na pomoc firmám. "Je dôležité, aby štátny rozpočet bol schválený v parlamente," dodal Heger.

Ak by sme ľuďom nemali pomôcť, radšej je lepšie nesedieť vo vláde, tvrdí Remišová

Svoj názor na pomoc vyjadrila aj vicepremiérka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí). "Ak by sme ľuďom nepomohli a firmám prežiť najťažšie obdobie, ktoré máme pred sebou, tak sedieť vo vláde by ani v zásade nemalo zmysel," povedala Remišová s tým, že ide o bezprecedentnú pomoc, ktorú vraj predchádzajúce vlády nikdy neaplikovali.

Ide do tuhého, vláda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Predstavená schéma je podľa šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana prístupná pre všetky podnikateľské subjekty, a aj keď sa riadi pravidlami EÚ, nie je podmienkou, aby bola firma v strate. Pomoc v tomto roku naviazali na septembrové a októbrové účty za energie preto, aby bolo možné pomoc vyplatiť čím skôr.

Ide do tuhého, vláda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Viac o téme: PomocPodnikateliaCeny energiíRokovanie Boris KollárVeronika RemišováEduard HegerHospodárska a sociálna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu