Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Škandál v Leopoldove: Väzni si do basy pašovali drogy! Jeden z nich je mŕtvy, vec už rieši aj Karas

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenskom otriasa ďalší škandál. Ukázalo sa totiž, že väzni, ktorí si svoj trest odpykávali za múrmi leopoldovskej väznice, si čas pobytu za mrežami „spríjemňovali“ drogami, ktoré im boli pašované zvonka. V prípade padlo päť obvinení, nasledoval však ďalší šok. Jeden z obvinených väzňov priamo v cele spáchal samovraždu. Vecou sa už zaoberá aj minister spravodlivosti Viliam Karas.

Na to, že jeden z trojice obvinených väzňov spáchal v cele samovraždu, upozornil denník Sme. Minister spravodlivosti Viliam Karas chce, aby sa vec vyšetrila. „Život každého človeka, a to aj obvineného alebo odsúdeného, má hodnotu, ktorú treba za každých okolností chrániť. Budem preto žiadať dôsledné vyšetrenie všetkých okolností tohto úmrtia. Plne v tomto dôverujem orgánom činným v trestnom konaní a v ich nezávislé vyšetrovanie. V rámci mojich kompetencií budem o tejto téme podrobne hovoriť s vedením zboru a pýtať sa na nastavenie interných pravidiel, ktoré by mali takýmto tragédiám predchádzať. Na dôsledné preverenie postupov bude osobitne dohliadať štátny tajomník Peter Sepeši,“ uviedol.

Archívne video: Bratislavskí policajti si opäť posvietili na Pentagon: Našli drogy, Máriu a Vojtecha obvinili!

Bratislavskí policajti si opäť posvietili na Pentagon: Našli drogy, Máriu a Vojtecha obvinili! (Zdroj: FB / Polícia SR - Bratislavský kraj)

Zdôraznil tiež, že bude klásť dôraz osobitný dôraz na opatrenia proti pašovania drog ale aj iných predmetov a vecí do väzenských priestorov. Výkon polície i zboru pri odhalení konkrétnej trestnej činnosti v Leopoldove ocenil a zároveň očakáva, že vo všetkých ústavoch budú prijaté preventívne opatrenia na identifikovanie a elimináciu podobných bezpečnostných rizík.

Diazpam, oxazepan či naloxnón

Prienik zakázaných látok do väznice odhalila spoločná akcia spoločná akcia trnavských krajských policajtov a Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorú vykonali ešte minulý štvrtok. „Prostredníctvom operatívnej činnosti boli zachytené informácie z podozrenia z obzvlášť závažného trestného činu drogového charakteru. Podozrenia smerovali jednak k odsúdeným osobám, ale aj k civilným zamestnancom dodávateľov, ktorí pôsobia v areáli ústavu. V zmysle súčinnostných dohôd spojili obe strany sily a výsledkom spoločnej akcie bolo vo štvrtok šesť zadržaných osôb a zaistené látky, ktoré vyhodnocujú kriminalistickí experti,“ uviedla polícia.

Škandál v Leopoldove: Väzni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

Ako uviedla TV JOJ, narkotiká sa za múry väznice mali pašovať dva roky. Dnu sa mali dostávať cez civilné pracoviská, kde väzni pracujú spoločne s civilistami. O pašovaní drog mali hovoriť tiež niektorí väzni, ktorí nedostali svoju dávku.

Experti vyhodnotili časť látok, ktoré policajti zaistili na základe vydaných príkazov na prehliadky v priestoroch ústavu a aj mimo neho a zistili, že do väznice bolo cez obvinených distribuované väčšie množstvo tabliet s účinnou látkou diazpam, oxazepan, naloxón, buprenorfín, ktorých držanie je v zmysle zákona zakázané.

Škandál v Leopoldove: Väzni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

Polícia obvinila päť osôb

Polícia obvinila päť osôb z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. „Z drogovej trestnej činnosti sú obvinené 2 osoby z vonkajšieho prostredia. Ide o 40 ročného muža a 65 ročnú ženu, obaja z Piešťan. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie aj trom odsúdeným osobám, mužom vo veku 41, 29 a 34 rokov, ktorí sú toho času odsúdení a trest si odpykávajú v Ústave na výkon trestu, v Leopoldove,“ uviedli.

Škandál v Leopoldove: Väzni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

„Vyšetrovateľ spolu s rozhodnutím o obvinení osôb predložil prokurátorovi aj návrh, aby boli všetky osoby stíhané väzobne. Súd o väzbe obvinených rozhodoval včera aj dnes. Na základe príkazu súdu boli obvinené osoby eskortované do výkonu väzby. V zmysle zákona hrozí za distribúciu a prechovávanie drog trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov,“ informovala ešte v pondelok ráno polícia.

Viac o téme: DrogyPašovanieVäznicaVäzenieMinister spravodlivostiLeopoldovViliam Karas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu