Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Slovenský občan vo Francúzsku: Zomrel na horúčku papagájov!

Félixova družka Mária (42): „Bol to pracovitý a zdravý chlap. Myslím, že sa nakazil na farme.“ Zobraziť galériu (2)
Félixova družka Mária (42): „Bol to pracovitý a zdravý chlap. Myslím, že sa nakazil na farme.“ (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE/FRANCÚZSKO - Odišiel za prácou do Francúzska, aby jeho rodina mala viac peňazí. Už po troch týždňoch ho však odviezli do nemocnice, kde zomrel na psitakózu, chorobou, ktorá sa na človeka prenáša od nakazených vtákov.

Félixovi Razafindrazahavelovi († 46) sa stala osudnou práca v hydinárni. Jeho družka Mária (42) je presvedčená, že práve tam sa nakazil. Majiteľ sa o chorobe, ktorú majú vo svojej prevádzke, dozvedel až od Nového Času.

Na Slovensko prišiel Félix ako študent pred dvadsiatimi rokmi z Madagaskaru. Zapáčilo sa mu u nás a zostal tu. Pracoval ako inžinier v elektrárni v Mochovciach a v ďalších rôznych firmách. Začiatkom januára tohto roka odišiel privyrobiť si do Francúzska. Pracoval v hydinárni v meste L'oie ako vedúci pracovnej skupiny. „Išiel tam kvôli peniazom, ponúkali mu viac, ako zarobil tu,“ hovorí jeho družka Mária, ktorá má s ním dcérku (7).

Len po troch týždňoch práce skončil v nemocnici. Diagnostikovali mu zápal pľúc. Postupne mu zlyhali obličky, upadol do kómy, až nakoniec zomrel. Ako príčina smrti bola uvedená psitakóza. „Myslím si, že sa nakazil na farme a pre našu dcéru chcem od majiteľa žiadať odškodné,“ uviedla Mária.

Félix († 46)
Slovenský občan vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (2)

No Félix podľa vedenia farmy bol zamestnancom sprostredkovateľskej firmy. „Keď mal zdravotné problémy, previezli sme ho do nemocnice. Keďže však nebol naším zamestnancom, nemohli sme sa informovať o jeho zdravotnom stave,“ píše sa v stanovisku hydinárne La ferme de Ernest Soulard.

„Žiadali sme aj ďalšie organizácie, aby nám povedali, čo sa stalo, ale nikto neodpovedal,“ píše sa v stanovisku firmy. Pre choroby súvisiace s hydinou na farme zamestnanci každý mesiac podstupujú školenia a kontroly.

Psitakóza alebo horúčka papagájov

Psitakóza (ornitóza) sa ľudovo nazýva horúčka papagájov. „Je to ochorenie spôsobené mikroorganizmami, ktoré sa prejavuje často ako zápal pľúc u ľudí, ktorí boli v kontakte s chorým vtáctvom,“ povedal Vladimír Rolný, primár Kliniky infektológie a geografickej medicíny z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Mikroorganizmus Chlamydofila psittaci sa šíri vzduchom. Veľmi zriedkavo sa prenáša z človeka na človeka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu