Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Teplárne konečne reagujú: Vykurovanie Bratislavy začne už o pár hodín! A čo ďalšie mestá?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Súčasné počasie na Slovensku nie je vôbec priaznivé. Teplé a slnečné dni vystriedali tie chladné, depresívne a upršané, ktoré Slovákov pripravujú na nadchádzajúcu zimu. Aj keď vykurovacia sezóna je oficiálne tu, vykurovať sa na mnohých miestach ešte nezačalo. Podľa teplární sa to však čoskoro zmení. Poznáme termíny!

Aktuálne sa pohybujú denné teploty na úrovni maximálne 15 stupňov Celzia na celom Slovensku, počas noci klesnú ešte nižšie. Na viacerých miestach klesla teplota aj k bodu mrazu, inde pod 10 stupňov Celzia. Mnohí Slováci sa preto začali pýtať, kedy sa začne kúriť. 

Archívne VIDEO Šéf klubu Sme rodina Pčolinský: Ak nezastropujeme ceny energií, nemáme vo vláde čo hľadať!

Šéf klubu Sme rodina Pčolinský: Ak nezastropujeme ceny energií, nemáme vo vláde čo hľadať! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa platnej legislatívy je vykurovacia sezóna v plnom prúde a začala ešte 1. septembra. Avšak, keďže teploty boli ešte príjemné, vykurovať sa nezačalo. MH Teplárenský holding, ktorý pod sebou združuje viaceré teplárne na celom Slovensku, vysvetlil, že na to, aby sa začalo oficiálne kúriť, využívajú kompetentní iný vzorec. Teplárne totiž začnú dodávať teplo až vtedy, keď priemerná denná teplota vonku klesne pod 13 °C aspoň dva dni po sebe a predpoveď počasia nenasvedčuje tomu, že by sa malo otepliť.

Tá sa vypočítava tak, sa denne meria teplota vonkajšieho prostredia v tieni o 7:00, o 14:00 a o 21:00 h. V prípade, ak sú splnené spomínané podmienky, teplárne začnú vykurovať. Rovnako, ak priemerná denná teplota aspoň dva dni po sebe stúpne nad 13°C a podľa predpovede počasia by sa nemalo ochladiť, teplári dodávku tepla prerušia. A keďže sa na Slovensku nachádzajú oblasti s rôznymi dennými teplotami, niekde sa kúri a inde zasa neskôr.

AKTUÁLNE Teplárne konečne reagujú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy sa začne vykurovať?

V súčasnosti je však vonku chladno a priemerná teplota klesla pod 13 stupňov Celzia. Kedy sa tak začne konečne vykurovať? Na to má spoločnosť jasnú odpoveď. Kým niekde sa už vykuruje, inde sa tak stane už o pár hodín. Napríklad, trnavská tepláreň zapla kúrenie ešte 18. septembra, teplárne vo Zvolene a Žiline tak spravila v pondelok 19. septembra. V Košiciach sa začne dodávať teplo o polnoci z 19. na 20. septembra a do Bratislavy a Martina v utorok 20. septembra. 

Vykurovanie vás môže stáť menej
Zobraziť galériu (3)
Vykurovanie vás môže stáť menej  (Zdroj: thinkstock.com)

A ako ovplyvní súčasná energetická kríza vykurovaciu sezónu? Na to majú kompetentní jasnú odpoveď. "Výrobca a dodávateľ tepla je povinný, v zmysle štandardov kvality, dodávať teplo pri splnení vyššie uvedených podmienok. Nateraz neboli zmenené legislatívne podmienky dodávky tepla, t. j. začiatok vykurovacej sezóny nie je ovplyvnený prebiehajúcou energetickou krízou," uviedla hovorkyňa manažérka marketingu a komunikácie MH Teplárenský holding Andrea Devánová. 

Viac o téme: VykurovaniePočasieVykurovacia sezónaNepriaznivé počasieEnergetická krízaKúrenie v domácnostiach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu