Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Voľby 2022: Predsedu Banskobystrického kraja si budú voliči vyberať z deviatich kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Voliči v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) si budú vyberať predsedu kraja z deviatich kandidátov. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že volebná komisia BBSK v pondelok rozhodla o registrácii kandidátov na jesenné komunálne voľby.

Traja kandidáti sú nezávislí, sú to súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter, poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Marek Modranský a predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrian Polóny. Ďalších nominovali politické strany. Patria sem nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Suja z hnutia Republika či predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak. O post vo vedení kraja sa chce v jesenných voľbách uchádzať aj poslanec parlamentu Marek Kotleba z ĽSNS. Kandidovať budú aj Michal Albert (Komunistická strana Slovenska), Maroš Čupka (Socialisti.sk) a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).

Zastupiteľstvo bude mať 49 poslancov

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja bude mať aj v nasledujúcom volebnom období 49 poslancov. Meniť sa nebude ani počet volebných obvodov, voliči budú hlasovať v 13 obvodoch, ktoré sú identické s rozložením okresov. Komisia zaregistrovala spolu 346 mien na post krajského poslanca.

Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra.

Viac o téme: KandidátiPost predseduBanskobystrický krajVoľby 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu