Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lekári varujú: Deti pijú stále viac

„Veková hranica detí, ktoré musia byť hospitalizované, sa výrazne znižuje,“ vraví Jozefína Krupová.
„Veková hranica detí, ktoré musia byť hospitalizované, sa výrazne znižuje,“ vraví Jozefína Krupová. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Deti pod vplyvom alkoholu v Košiciach lámu smutné rekordy! V Detskej fakultnej nemocnici len za štvrť roka hospitalizovali už 24 maloletých s podozrením na otravu, čo je trikrát viac ako vlani! Naposledy mali na mol opitých pri oslavách striebornej medaily košických hokejistov. Chlapec (15) a dievča (14) mali od jedného do troch promile alkoholu...

„Nárast detí pod vplyvom alkoholu je naozaj alarmujúci! Dovážajú ich vo vážnych stavoch. Často úplne bezvládnych a aj priamo z ulice,“ povedala vedúca lekárka centrálneho príjmu v DFN Jozefína Krupová. V tomto roku hospitalizovali už 24 detí s podozrením na otravu alkoholom. Popíjajú totiž v čoraz skoršom veku a aj väčšie dávky, ktoré môžu byť smrteľné. A dokonca viac prípadov je už z radov dievčat!

Smutný rekord 4,22 promile spred troch rokov drží mladík (15), ktorý sa na imatrikulácii opil ako čík! Len jednodňový pobyt vrátane infúzie na jednotke intenzívnej starostlivosti vyjde až na 10-tisíc Sk (310 €) a celkovo môžu náklady liečby stúpnuť i niekoľkonásobne. Náklady na známe diagnózy otravy F10 a T51 platia nemocnici poisťovne. Je potom len na nich, či žiadajú úhradu tejto sumy od rodičov opitých detí. Okrem finančných sankcií by však zrejme pomohlo aj ohlasovanie školám a zníženie známky zo správania.

PROTI ZÁVISLOSTI
„Alkohol je z medicínskeho hľadiska návyková látka, ktorá po požití väčšieho množstva vyvoláva otravu. Postupným užívaním vzniká závislosť. Ako spoločensky tolerovaná droga má však nepríjemné následky. Okrem predajcov alkoholu treba apelovať najmä na rodičov, aby dohliadali na svoje ratolesti,“ uviedla lekárka Jozefína Krupová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu