Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nelegálni drevorubači: Takto končia tatranské lesy!

Martin Oračko (42) z osady v obci Stráne chodí do lesa na drevo pravidelne, Zobraziť galériu (3)
Martin Oračko (42) z osady v obci Stráne chodí do lesa na drevo pravidelne, (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY – Tatranské lesy kynožia okrem známych škodcov lykožrútov aj nelegálni drevorubači. Počas uplynulej zimy sa v obvode Kežmarské Žľaby doslova strácali stromy. Obyvatelia osád si do pece odniesli viac ako tisíc m³ dreva, pričom išlo najmä o vzácnu borovicu, ktorá vďaka živici dobre horí aj mokrá.

Zo zdravých mohutných stromov zostáva v lese nad obcami Rakúsy a Stráne pod Tatrami len torzo. Pahýle kmeňov zrezaných stromov trčia meter nad zemou. To všetko je podľa lesníkov práca nelegálnych drevorubačov z rómskych osád. Sekerou zotnú väčšinou borovice, ich drevo totiž horí aj mokré vďaka živiciam, ktoré obsahuje. „Prichádzajú na etapy. Najskôr si strom, ktorý chcú vyťať, zásekmi do kmeňa označia. Pri slabom vetre sa potom naštiepený strom zlomí a spadne. Neskôr prídu osekať haluze a po kusoch si kmeň odnášajú do osady,“ opisuje know-how zlodejov lesník na ochrannom obvode Kežmarské Žľaby Alexander Beck.

Dopyt po palivovom dreve je obrovský. ŠL TANAP-u ponúkajú verejnosti drevo odpredané v samovýrobe, pričom 1 m³ dreva vyjde na 50 až 70 korún. Obyvatelia osád vraj záujem majú, ale vzápätí ho predajú a vrátia sa do lesa po ďalšie drevo, tentoraz z nelegálnej ťažby. „Nosili sme im z prerezávok žrďovinu (kmene do hrúbky 19 cm vo výške pŕs, pozn. autora). Mohli si dreva nachystať na celú zimu. Všetko však predali a ďalej kradnú v lese,“ dodal Beck.

Martin Oračko (42) z osady v obci Stráne chodí do lesa na drevo pravidelne, ale nikdy by tam vraj nič nekradol. „Je tu veľa vyschnutej haluziny na zemi, načo by som rúbal nové stromy,“ hovorí. Za krádež dreva či vyrúbanie zdravého stromu bol v posledných 3 rokoch uložený trest odňatia slobody 13 osobám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu