Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nový tlačový zákon: Premiér zvíťazil, čitateľ prehral

Vláda Roberta Fica čelí pre tlačový zákon ostrej kritike.
Vláda Roberta Fica čelí pre tlačový zákon ostrej kritike. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Smútočné oznámenia na titulných stranách. Tak včera vyzeral protest slovenských denníkov proti tlačovému zákonu. Ten totiž podľa vydavateľov a medzinárodných inštitúcií dovolí, aby noviny zaplavili reakcie ľudí a najmä politikov, ktorí neunesú kritiku. A to aj vtedy, ak pôjde o pravdivé informácie.

Duchovní bezdomovci. To sú pre Roberta Fica slovenskí novinári, ktorí kritizujú vládu. Nový tlačový zákon je podľa politológa Miroslava Kusého jeho jednoznačným víťazstvom. „Snaží sa nad médiami získať prevahu. Využíva na to mocenské prostriedky, akým je aj parlamentná väčšina,“ povedal.

Vydavatelia preto požiadali o pomoc prezidenta aj medzinárodné inštitúcie. „Parlament prijal tlačový zákon, ktorý predstavuje hrubý zásah do slobody tlače a redakčnej nezávislosti, smeruje proti záujmom občanov a čitateľov,“ varovali. Rezort kultúry kritiku odmieta. „Rozširuje slobodu a demokraciu tým, že v oprávnených situáciách umožní ľuďom, aby si prečítali aj iný názor,“ vyhlásil Jozef Bednár. Organizácia Memo 98 napriek tomu vyzvala prezidenta, aby ho nepodpísal.

„Fakt, že protestujú okrem zahraničia aj samotné médiá, mimovládne a profesijné organizácie či časť politickej scény, modernosť spochybňuje,“ píše sa v jej vyhlásení.


SLOVENSKÍ KONKURENTI

Čína - Sloboda tlače v tejto komunistickej krajine v skutočnosti neexistuje. Čínski politici preto právo na odpoveď nepotrebujú, noviny píšu len to, čo im dovolia. Štátna moc dokonca cenzuruje aj prístup na internet. Zablokovala aj stránky s informáciami o víruse HIV.

Bielorusko - V krajine, ktorá je podľa medzinárodných inštitúcií poslednou diktatúrou Európy, to majú médiá veľmi ťažké. Počas volieb im súd zakázal kritizovať prezidenta, štát komplikuje distribúciu nezávislých novín a ničí ich rôznymi ekonomickými opatreniami.

Venezuela - Hugo Chávez tiež nemá rád kritiku. Odniesla si to sledovaná súkromná televízia. Prezidentovi sa nepáčil obsah jej spravodajstva, a tak ju jednoducho zrušil. Vysvetlil to tým, že ohrozovala záujmy štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu