Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ktorý rodič si má uplatniť daňový bonus? Nie je to jedno, tvrdí Mihál! Cenné rady, ako dostať viac

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Pixabay, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Nie je rodič ako rodič. Aspoň čo sa týka daňového bonusu. Ak máte potomkov a v tejto chvíli rozmýšľate, či bude výhodnejšie, ak si ho uplatníte vy, alebo vaša polovička, pomôcť vám môžu rady, s ktorými prišiel expolitik a odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál. Nie je to totiž vôbec jedno.

Po novom je totiž výška daňového bonusu "zastropovaná" percentom zo základu dane rodiča, napríklad pri dvoch deťoch je strop daný ako 27 % základu dane rodiča. Čím nižší máte základ dane, tým nižší dostanete aj bonus. Mihál upozorňuje, že univerzálna rada neexistuje. Odporúča však, aby si v prípade, ak je jeden z rodičov zamestnanec a druhý samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), daňový bonus uplatnil ten, ktorý je zamestnanec. Nie ten, ktorý je SZČO. „Výpočet daňového bonusu je výrazne výhodnejší v prípade zamestnanca,“ upozornil. Ak sú obaja rodičia zamestnanci, daňový bonus by si mal uplatniť ten, ktorý má vyššiu mzdu.

 

Ktorý z rodičov by mal žiadať o daňový bonus na deti od júla 2022? Vôbec to nie je jedno a mnohí sa ma na to...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Tuesday, July 26, 2022

Mihál tiež radí, aby ste si v prípade nízkych príjmov daňový bonus rozdelili po mesiacoch. „Ak sú obaja rodičia SZČO alebo obaja majú v zamestnaní veľmi nízku mzdu, odporúčam, aby si jeden rodič uplatnil daňový bonus za mesiace 7-9/2022 a druhý rodič za mesiace 10-12/2022,“ uviedol. „Ak aj pri výpočte mesačného bonusu nedostanú bonus v plnej výške, pri tejto stratégií sa im doplatí daňový bonus pri ročnom zúčtovaní, resp. pri podaní daňového priznania,“ vysvetlil.

Archívne video: Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak si budete uplatňovať bonus na deti ako zamestnanec, odporúča tiež nečakať na ročné zúčtovanie, či daňové priznanie, ale bonus si uplatniť už pri výpočte mesačných preddavkov. A to pri súčasnom dodržaní predošlých rád. „Na koniec roka a na ročné zúčtovanie, či daňové priznanie odporúčam čakať len vtedy, keď nie je možné vedieť vopred, aké príjmy budú mať rodičia v druhom polroku,“ uviedol.

Viac o téme: ZamestnanecRodičDaňový bonusJozef MihálSZČOUplatnenie daňového bonusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu