Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Časťou Slovenska sa v sobotu prehnali silné búrky: Padali krúpy, strhávalo strechy a trampolína vo vzduchu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Lukáš Kandráč, Martina Chila Strnadlová, Dominika Podkovčiková)

BRATISLAVA - Sobota sa opäť niesla v duchu vysokých teplôt, no na niektorých miestach priniesla aj vytúžené zrážky. Búrky sa vyskytli predovšetkým na severe, kde padali aj krúpy. V najbližších dňoch nás čaká mierne ochladenie, no príliš sa netešte, ku koncu týždňa ho opäť vystriedajú horúčavy.

Slovensko má za sebou niekoľkodňovú vlnu tropických horúčav, kedy sa teploty blížili k 40 stupňom Celzia. V priebehu soboty však počasie začal ovplyvňovať studený front, ktorý priniesol na naše územie búrky. Tie boli aj intenzívne, no konečne prišla vytúžená vlaha. 

Strašidelná búrka v Moravskou Beroune: Obrovské krúpy a poničené autá a okná! (archívne video) 

Strašidelná búrka v Moravskou Beroune: Obrovské krúpy a poničené autá a okná! (Zdroj: FB/J. Š)

Najsilnejšie búrky v Trnavskom kraji 

Najsilnejšie búrky sa prehnali oblasťou Trnavy, Leopoldovom a Hlohovcom, informuje iMeteo.sk. Boli sprevádzané silným nárazovým vetrom s rýchlosťou aj viac ako 70 km/h, ktorý v Leopoldove a v Hlohovci lámal stromy a strhol dokonca niekoľko striech.

 

Leopoldov aktuálne 😳

Posted by Dominika Podkovčiková on Saturday, July 23, 2022

Na severe Slovenska sa taktiež vyskytoval silnejší vietor, no v tejto časti územia búrky prinášali predovšetkým krúpy. V oblasti Oravy, Kysúc, či na Liptove boli veľké aj viac ako dva centimetre. 

Časťou Slovenska sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Lukáš Kandráč)

Okrem bleskov, ktorých na našom území v priebehu soboty udrelo viac ako 15 000, priniesli búrky aj toľko potrebnú vlahu. Spadlo v priemere od päť do 20 mm. Najviac zrážok eviduje zrážkomerná stanica Huty na Liptove, kde spadlo 61 mm zrážok. Poriadna mela sa odohrala v okrese Čadca či v Oslanoch, kde lietali vo vzduchu pizze a cestu zablokovala trampolína. 

 

😳Včera na našom území okrem zrážok padali aj trampolíny, pizze a aj krúpy. 📸 Marcel Svarc, Oslany 📸 Miroslav Smetak a.k.a. Odfuklo mi pizzu 📸 Martina Chila Strnadlova, Stará Bystrica 🤟DonP

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Sunday, July 24, 2022

Horúčavy sa zmiernia

V sobotu postúpil cez naše územie studený front, v dôsleldku čoho začal na naše územie prenikať chladnejší vzduch. Ten konečne prinesie zmiernenie horúčav. Dnes sa zhruba o šesť stupňov ochladilo. V pondelok sa zasa oteplí, ale len dočasne. V utorok totiž postúpi ďalší studený front s búrkami a ten prinesie ďalšiu vlnu ochladenia. 

Viac o téme: BúrkaKrúpyLeopoldovTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu