Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku chýbajú školskí inšpektori: Pre nízke platy je neobsadených 26% miest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – Na Slovensku chýbajú školskí inšpektori, aktuálne je neobsadených 26,42 percenta miest. Uviedla to hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská. Jedným z dôvodov, prečo o túto prácu nie je podľa nej záujem, je nízky plat.

Inšpektorka sa obáva, že výpovedí môže ešte pribudnúť, a to najmä po oznámení navýšenia platov učiteľov oproti štátnym zamestnancom, medzi ktorých patria aj školskí inšpektori. Tých sa valorizácia platov dotkne od januára 2023 vo výške sedem percent a v septembri 2023 o ďalších desať percent, v prípade pedagogických a odborných zamestnancov to bude desať a 12 percent.

"To, že nám chýbajú inšpektori, súvisí s nedostatočným finančným ohodnotením. Ak má školský inšpektor, ktorý môže byť len z radov učiteľov s druhou atestáciou, mať nástupný plat o niekoľko stoviek nižší, ako má v súčasnosti učiteľ, tak to nie je atraktívne a zaujímavé," vysvetlila hlavná školská inšpektorka. Poukázala na to, že práve inšpektori sú nositelia nových prístupov v školách, pretože chodia od školy ku škole a myšlienky môžu prenášať na samotných učiteľov a riaditeľov. Na Slovensku podľa jej slov pôsobí asi 150 školských inšpektorov, pričom zhruba tretina má viac ako 60 rokov.

Na Slovensku chýbajú školskí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Skutočne potrebujeme generačnú výmenu. Potrebujeme aj motivačný nástroj na to, aby inšpektori boli tí najlepší z najlepších, aby prišiel nie len niekto, ale tí excelentní riaditelia a učitelia," vysvetlila. S odchodom inšpektorov sa podľa Štofkovej Dianovskej inšpekcia trápi už niekoľko rokov. Poukázala na problém, že učitelia, ktorí odídu zo školstva napríklad po 20 rokoch a chcú sa stať inšpektormi, platovo klesnú na základný tabuľkový plat cez 1100 eur bez toho, aby im štátny sektor uznával čo i len jeden rok praxe.

"To znamená, že učiteľ s 20-ročnou praxou sa u nás radí ako začínajúci zamestnanec," skonštatovala. Rezort školstva uviedol, že je v intenzívnom kontakte so Štátnou školskou inšpekciou počas celého rozpočtového roka, jednak pri tvorbe rozpočtu, ako aj pri čerpaní. "Odmeňovanie inšpektorov sa riadi podľa zákona o štátnej službe, ktorý nie je priamo v gescii nášho ministerstva," dodali z ministerstva školstva.

Viac o téme: InšpekciaŠkolstvoPlatyAlžbeta Štofková Dianovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu