Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ROZHOVOR s bývalým väzňom: V base bola šikana na dennom poriadku! V Žiline som dostal sekundárny syfilis

Bývalý väzeň opisuje podmienky v slovenských väzniciach. Zobraziť galériu (2)
Bývalý väzeň opisuje podmienky v slovenských väzniciach. (Zdroj: Topky/Maarty)

ŽILINA - Posmešky, sexuálne obťažovanie, šikana či rôzne choroby - aj to je realiza niektorých slovenských väzníc na Slovensku. Rozprávali sme sa s bývalým väzňom o tom, aké podmienky sú vo väzniciach a ako sa k odsúdeným správajú spoluväzni či bachari.

Nedávno bol medializovaný prípad mladého Bratislavčana, ktorý bol odsúdený pre drogy a dostal sa do väzenia v Hrnčiarovciach nad Parnou. Jeho matka hovorila o tom, že vo väzení ho šikanujú a sexuálne obťažujú. Na základe toho sa nám do redakcie ozval muž, ktorý má aj s touto väznicou skúsenosti. Keďže ide o citlivý prípad, pre účely článku sme zmenili meno na Peter. Odsúdený bol za majetkovú trestnú činnosť a tresty si odsedel v niekoľkých väzniciach. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Aké sú podmienky v slovenských väzniciach
  • Ako funguje zdravotná starostlivosť
  • V ktorej väznici je to najhoršie
  • Ako sa k väzňom správajú bachari a ostatní spoluväzni

 

Peter bol v niekoľkých väzniciach. Ako nám prezradil, trest si odpykával za majetkovú trestnú činnosť. Išlo o prípady, ktoré ho dobehli z minulosti. Z väznice v Žiline si však odniesol nepríjemnú chorobu. Po pobyte vo väznici v Žiline sa mu na prirodzení začali objavovať nepríjemné fľaky. Zo Žiliny ho eskortovali do Dubnice nad Váhom, kde bol u doktorky. Peter tvrdí, že ho liečili len mastičkami a kázali mu, aby si to namáčal v čiernom čaji. To, že skutočne podstúpil takúto "liečbu", vyplýva aj z väzenskej karty a zdravotnej dokumentácie, do ktorej sme mali možnosť nahliadnuť. 

"Testy mi urobili až vtedy, keď som sa začal vyhrážať, že sa budem sťažovať a riešiť to s právnikom," hovorí. Nakoniec mu diagnostikovali sekundárny syfilis. 

Viac sa dozviete v rozhovore vo videu.

Bývalý väzeň hovorí o tom, ako dostal vo väznici v Žiline syfilis (Zdroj: Topky/Maarty)

Peter strávil nejaký čas aj v Hrnčiarovciach. "Zažil som tam aj také veci, že jeden väzeň tam držal chlapcov a obtieral si o nich genitálie. Ten celkový väzenský systém je tak nastavený, že dozorcovia o tom vedia, tam sa aj bojíte ísť niekomu niečo povedať," hovorí Peter v druhej časti rozhovoru. 

Ako to bolo vo väzení v Hrnčiarovciach? Bývalý väzeň nám prezradil detaily (Zdroj: Topky/Maarty)

Okrem slovenských väzníc má Peter skúsenosti aj s rakúskymi. Podľa neho je to niečo neporovnateľné. "Správajú sa tam k odsúdeným ako k ľuďom. Rovnako aj spoluväzni sú iní," opisuje zážitky zo zahraničného väzenia v tretej časti rozhovoru. 

Univerzálnym platidlom sú vo väzení káva a cigarety, hovorí bývalý väzeň (Zdroj: Topky/Maarty)

V poslednej časti rozhovoru Peter opísal pobyt vo väzení v Želiezovciach. "Tam sa mi stalo, že bachari mali naše mená a odkiaľ sme, tam je veľa Maďarov. Keď videl, že ja som zo Žiliny, tak hneď začal, že Žilina - slotovec. Musel som urobiť nahý 20 drepov," hovorí Peter. 

Bývalý väzeň opisuje, aké to bolo vo väzení v Želiezovciach (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: VäzeňVäznicaVäzeniePodmienkyHrnčiarovceBývalý väzeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu